Slavenka Drakulić

Frida ili o boli

Povijesni roman

Frida ili o boli roman je u kojem je Slavenka Drakulić majstorski formulirala dubinu Fridine usamljenosti, njezinu neprestanu borbu s vlastitim tijelom, vizionarsku snagu njezine umjetnosti, svjetlo i tamu ljubavi, hrabrosti i prkosa žene koja je našla način da svaku izdaju i svaki hendikep koji joj je sudbina podvalila pobijedi svojom svevremenskom umjetnošću.

Alessandro Manzoni

Zaručnici

Povijesni roman

Zaručnici je hrvatski naslov prvog talijanskog povijesnog romana I Promessi sposi. Napisao ga je Alessandro Manzoni godine 1827. To je najpoznatiji i najčitaniji roman na talijanskom jeziku.

Radnja se odvija na sjeveru Italije 1628., za vrijeme opresivnih godina pod španjolskom vlašću. Ponekad se roman vidi kao prikriven napad na Austriju, koja je kontrolirala područje u vrijeme kada je pisan. Autor je opisao između ostalog i epidemiju kuge koja je pogodila Milano oko 1630. godine.

Kristen Loesch

Porculanska lutka

Povijesni roman

Zvali su je Kukolka", kaže on. Lutkica. Neželjen je to podsjetnik na mamine porculanske zarobljenice u Londonu. Očajnički želeći saznati odgovore na pitanja koja je muče, Rosie se vrati u domovinu i otkrije potresnu obiteljsku priču koja se proteže još od Revolucije 1917., opsade Lenjingrada i Staljinovih čistki naovamo.

Fiona Valpy

Labirint čempresa

Povijesni roman

Toskana, 1943. Škotkinja Beatrice zaglavila je u ratom razorenoj Italiji, a njezin san o idiličnom poslu u inozemstvu nepovratno je uništen. Dobivši utočište u Villi delle Colombe, ona se skriva u Francescinom i Edoardovom prekrasnom vrtu u čijem srcu se nalazi složeni labirint čempresa.

Mary Ann Shaffer i Annie Barrows

Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja

Povijesni roman

London, 1946. Dok se Engleska polako oporavlja od posljedica rata, Juliet Ashton, uspješna mlada spisateljica, razmišlja o temi za svoj sljedeći roman. Ne sluti da će joj nadahnuće doći iz male britanske enklave, s otoka Guernseyja. Jednoga dana odande joj posve nenadano stiže pismo gospodina Dawseyja Adamsa.