Zašto trebate barem jednom posjetiti Veneciju?

Zašto trebate barem jednom posjetiti Veneciju?

Nerijetko nas put može odvesti u Veneciju, ponajprije zahvaljujući velikom broju aranžmana koje nude domaće putničke agencije.

Uglavnom je riječ o jednodnevnim izletima i/ili vikend aranžmanima. Za koju god opciju da se odlučite, ostaje vam dovoljno vremena za razgledavanje bitnih lokacija.

Venecija (tal. Venezia, mlet. Venexia, lat. Venetiae), tradicionalno hrvatski Mleci, glavni je grad istoimene talijanske pokrajine Venecije u talijanskoj regiji Venetu s 271,367 stanovnika (1. siječnja 2004). Zajedno s Padovom čini metropolu Padovu-Veneciju s 1,600.000 stanovnika. Grad je poznat po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti, većinom neovisnog grada koji je bio središte Mletačke Republike (mlet. Repùblica Vèneta ili Repùblica de Venesia), kada je bio poznat i kao "Dominantna" (La Dominante), "Presvijetla" (Serenissima), "Kraljica Jadrana", "Grad vode", "Grad mostova", i "Grad svjetlosti". Često ga, s razlogom, smatraju najljepšim gradom na svijetu. Grad se nalazi na 118 manjih otoka u močvarnoj venecijanskoj laguni u venecijanskom zaljevu na sjeveru Jadranskog mora. Laguna se prostire uz talijansku obalu između ušća rijeka Po na jugu, i Piave na sjeveru. Od 272,000 stanovnika u općini Venecija (Comune di Venezia), oko 62,000 stanuje u povijesnom središtu (Centro storico); 176,000 na Terraferma (talijanski: čvrsto tlo), većinom u velikim župama (frazione) Mestre i Marghera; te 31,000 na drugim otocima u laguni.

Ono što cijelo vrijeme tijekom boraka treba imati na umu jest da je Venecija bila sjedište Mletačke Republike s dužnom na čelu. Riječ je o državi osnovanoj u srednjem vijeku koja je sve do 18. st. bila najjača pomorska sila na Jadranu i u Sredozemnom moru.

Također, bila je uključena u gotovo sva bitna politička pitanja Europe.

Njezina propast na političkoj sceni nastupila je nakon dolaska Napoleona na vlast i jačanjem Portugala i Nizozemske kao pomorskih država na Atlanskom oceanu - novom trgovačkom pravcu.

Ipak, mletačka arhitektura, likovna umjetnost, kiparstvo i glazba ostali su prisutni i danas. Utjecaj umjetnika i književnika na hrvatski prostor je golem što i ne čudi budući su Istra i Dalmacija bile dio mletačkih provincija na koje je Venecija podijeli istočni teritorij Jadrana.

Konkretno, o povijesti Mletačke Republike na prostoru današnje Dalmacije i svakodnevnom životu u to vrijeme možete čitati u zanimljivom povijesnom romanu U krilu lava.

 

Više pogledajte na poveznici: http://www.historicart.com.hr/knjige/u-krilu-lava-727

 

 

 

Izvor: Historicart.com.hr