Zašto trebate barem jednom posjetiti Veneciju?

Zašto trebate barem jednom posjetiti Veneciju?

Nerijetko nas put može odvesti u Veneciju, ponajprije zahvaljujući velikom broju aranžmana koje nude domaće putničke agencije.

Uglavnom je riječ o jednodnevnim izletima i/ili vikend aranžmanima. Za koju god opciju da se odlučite, ostaje vam dovoljno vremena za razgledavanje bitnih lokacija.

Ono što cijelo vrijeme tijekom boraka treba imati na umu jest da je Venecija bila sjedište Mletačke Republike s dužnom na čelu. Riječ je o državi osnovanoj u srednjem vijeku koja je sve do 18. st. bila najjača pomorska sila na Jadranu i u Sredozemnom moru.

Također, bila je uključena u gotovo sva bitna politička pitanja Europe.

Međutim, njezina propast na političkoj sceni nastupila je nakon dolaska Napoleona na vlast i jačanjem Portugala i Nizozemske kao pomorskih država na Atlanskom oceanu - novom trgovačkom pravcu.

Ipak, mletačka arhitektura, likovna umjetnost, kiparstvo i glazba ostali su prisutni i danas. Utjecaj umjetnika i književnika na hrvatski prostor je golem što i ne čudi budući su Istra i Dalmacija bile dio mletačkih provincija na koje je Venecija podijeli istočni teritorij Jadrana.

Konkretno, o povijesti Mletačke Republike na prostoru današnje Dalmacije i svakodnevnom životu u to vrijeme možete čitati u zanimljivom povijesnom romanu U krilu lava.

 

Više pogledajte na poveznici: http://www.historicart.com.hr/knjige/u-krilu-lava-727

 

 

 

Izvor: Historicart.com.hr