PADOVA - grad hodočasnika

PADOVA - grad hodočasnika

Padova je grad u sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, nedaleko od Venecije, s preko milijun i pol stanovnika. 

 

Putovanje u Padovu pravo je mjesto susreta s počecima obrazovanja. Ondje je, naime, osnovano jedno od prvih sveučilišta u Europi. Godine 1222. grupa studenta pravnih nauka izdvojila se iz Bologne i osnovala sveučilište u Padovi, na kojemu su se kasnije otvorili drugi humanistički smjerovi. Zanimljivo je da je na tom sveučilištu diplomu stekla prva Europljanka!  Naime, Elena Cornaro Piscopia, porijeklom iz venecijanske plemićke obitelji, na Padovanskom sveučilištu 1678. godine diplomirala je i doktorirala filozofiju. Njezinu zanimljivu biografiju možete nabaviti u papirnici koja se nalazi na ulazu zgrade sveučilišta, kao i druge zanimljive i korisne predmete, poput platnenih vrećica, pisaćeg pribora, bilježnica i šalica. Ovdje su tijekom srednjega i ranog novog vijeka studirali mnogi naši itelektualci, poput Marka Marulića, ali i danas mladi odlaze u taj grad također radi studiranja. Na ovom mjestu nalazi se predivan atrij rektorata, ukrašenim arkadama i stupovima, gdje slobodno možete napraviti lijepe fotografije (selfije).

 

Ispred zgrade sveučilišta nalaze se brojni restorani. Iako su im u ponudi jelovnici s poznatim jelima, poput pizza i lazanja, svakako napomenite konobarima da ste zainteresirani isprobati neka od jela regije Veneto i oni će ljubazno ponuditi jela koja će Vas oduševiti. Bit će to prava gastronomska avantura! ;-)

Padova je također mjesto susreta hodočasnika. Ondje se naime, nalaze predivne srednjovjekovne crkve s kupolama i oslikanim freskama, poput crkve sv. Antuna Padovanskog s kapelom i nekoliko dodatnih kapelica posvećenih drugim svecima,  zatim crkve sv. Leopolda Mandića,  sv. Marije Assunte, sv. Sofije i dr.

U Padovi se također nalaze trgovine nekih od poznatih brendova (Louis Vuitton, Chanel - Le Chic, Prada, Sephora...). Stoga nije na odmet planirati jednodnevni izlet ili vikend za posjet ovom gradu. :-)

 

 

Izvor: Historicart.com.hr