Što se nudi na „KRALJIČINOJ PLAŽI“ – ponuda koju morate isprobati

Što se nudi na „KRALJIČINOJ PLAŽI“ – ponuda koju morate isprobati

do listopada 2020.

Duge prirodne pješčane plaže Nina ukupne dužine 8000 m jedan su od njegovih zaštitnih znakova i impresivna slika koju pamte posjetitelji najstarijega hrvatskoga kraljevskog grada. Kraljičina plaža po mnogočemu je jedinstvena. Najduža je hrvatska pješčana plaža, a njezino je ime povezano s legendom.

Za vrijeme boravka u Ninu prvi hrvatski kralj Tomislav, promatrajući s kraljicom nezaboravne izlaske sunca s pogledom na planinu Velebit od kojeg zastaje dah, uživao je u rijetkim opuštenim trenucima. Zanimljivost je i to da na putu do plaže treba prijeći desetak metara dugi plićak. U blizini plaže najveći je lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj. Još je kraljica Jelena oblagala svoje tijelo tim blatom, a 1960. Nin je upisan kao lječilišno mjesto na moru s organiziranim Lječilištem Nin na otvorenome gdje se tijekom ljetnih mjeseci terapija pod medicinskim nadzorom odvija već gotovo 60 godina.

 

POGLEDAJTE: povijesni roman o gradu Ninu "U krilu lava": https://www.webknjizara.hr/knjige/u-krilu-lava-bozena-glavan

 

Do plažnog dijela izgrađena je mreža pješačkih drvenih staza kroz jedinstveno bioraznoliko područje gdje „rame uz rameˮ leži čak četiri staništa mreže NATURA 2000 s endemskim i rijetkim biljnim vrstama. Upravo takvo oblikovanje prirode, prema tumačenju biologa, predstavlja prirodni botanički vrt jedinstven u Hrvatskoj, a možda i u Europi.

Prema izboru američkog Travel Channela Kraljičina plaža uvrštena je među 100 najljepših plaža svijeta. Zbog plitkog i toplog mora posebno je privlačna obiteljima s bebama i malom djecom koji, zbog vjetra koji dolazi s Velebita, dane na njoj provode puštajući zmajeve. Također, svoje mjesto za zabavu ovjde imaju i surferi koji, zbog lagane bure koja u ljetnim mjesecima puše sa sjevera u kanalu prema otoku Pagu, s daskama na jedro ili bez njega oplove ninsku lagunu. Onima starije životne dobi, izvan glavne sezone ova je plaža omiljeno mjesto za duge romantične šetnje. U nastavku pogledajte VIDEO

 

 

 

Izvor: HIstoricart.com, hr, Croatia.hr, Nin.hr