Što se nudi na „KRALJIČINOJ PLAŽI“ – ponuda koju morate isprobati

Što se nudi na „KRALJIČINOJ PLAŽI“ – ponuda koju morate isprobati

od lipnja do listopada 2020.

Duge prirodne pješčane plaže Nina ukupne dužine 8000 m jedan su od njegovih zaštitnih znakova i impresivna slika koju pamte posjetitelji najstarijega hrvatskoga kraljevskog grada. Kraljičina plaža po mnogočemu je jedinstvena. Najduža je hrvatska pješčana plaža, a njezino je ime povezano s legendom.

Za vrijeme boravka u Ninu prvi hrvatski kralj Tomislav, promatrajući s kraljicom nezaboravne izlaske sunca s pogledom na planinu Velebit od kojeg zastaje dah, uživao je u rijetkim opuštenim trenucima. Zanimljivost je i to da na putu do plaže treba prijeći desetak metara dugi plićak. U blizini plaže najveći je lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj. Još je kraljica Jelena oblagala svoje tijelo tim blatom, a 1960. Nin je upisan kao lječilišno mjesto na moru s organiziranim Lječilištem Nin na otvorenome gdje se tijekom ljetnih mjeseci terapija pod medicinskim nadzorom odvija već gotovo 60 godina.

Do plažnog dijela izgrađena je mreža pješačkih drvenih staza kroz jedinstveno bioraznoliko područje gdje „rame uz rameˮ leži čak četiri staništa mreže NATURA 2000 s endemskim i rijetkim biljnim vrstama. Upravo takvo oblikovanje prirode, prema tumačenju biologa, predstavlja prirodni botanički vrt jedinstven u Hrvatskoj, a možda i u Europi.

Prema izboru američkog Travel Channela Kraljičina plaža uvrštena je među 100 najljepših plaža svijeta. Zbog plitkog i toplog mora posebno je privlačna obiteljima s bebama i malom djecom koji, zbog vjetra koji dolazi s Velebita, dane na njoj provode puštajući zmajeve. Također, svoje mjesto za zabavu ovjde imaju i surferi koji, zbog lagane bure koja u ljetnim mjesecima puše sa sjevera u kanalu prema otoku Pagu, s daskama na jedro ili bez njega oplove ninsku lagunu. Onima starije životne dobi, izvan glavne sezone ova je plaža omiljeno mjesto za duge romantične šetnje. U nastavku pogledajte VIDEO

 

 

 

Izvor: HIstoricart.com, hr, Croatia.hr, Nin.hr