Siena - povijesni grad u srcu Toskane

Siena - povijesni grad u srcu Toskane

Siena je povijesni grad smješten u srcu Toskane, Italija. Evo nekoliko ključnih informacija o Sieni:

Siena se nalazi u središnjoj Italiji, oko 70 kilometara južno od Firence. Grad je smješten na brežuljcima i poznat je po svojoj dobro očuvanoj srednjovjekovnoj arhitekturi. Glavni trg Sienne je Piazza del Campo, jedan od najpoznatijih trgova u Italiji. Trg ima oblik školjke i središnji je prostor za održavanje manifestacija, uključujući poznatu konjsku utrku Palio.

Na Piazza del Campo nalazi se Palazzo Pubblico, gradska vijećnica koja datira iz 14. stoljeća. Unutar palače možete posjetiti i Galeriju Palazzo Pubblico, koja sadrži umjetnička djela iz različitih razdoblja.

Torre del Mangia je visoka srednjovjekovna kula koja se uzdiže iznad Piazza del Campo. Posjetitelji koji se uspinju na vrh kule nagrađeni su prekrasnim panoramskim pogledom na grad i okolicu.

Katedrala u Sieni, poznata kao Duomo di Siena, jedno je od najimpresivnijih sakralnih zdanja u Italiji. Građena je tijekom više stoljeća, a unutrašnjost katedrale sadrži vrijedna umjetnička djela, uključujući mozaik poda poznat kao "pavimento".

Palio je tradicionalna konjska utrka koja se održava na Piazza del Campo dva puta godišnje (2. srpnja i 16. kolovoza). Deset konja i džokeja predstavljaju deset od ukupno 17 kontradiktorija (historičnih četvrti) Sienne u ovom natjecanju.

Siena zadržava srednjovjekovni izgled s uskim ulicama, visokim tornjevima i očuvanim zidinama. Grad je neslužbeno podijeljen na 17 kontradiktorija, što su povijesne četvrti koje imaju svoje zastave i boje te često sudjeluju u Paliju. Siena je prepoznatljiva po svojoj bogatoj povijesti, umjetnosti, i tradicijama te je popularna destinacija za turiste koji žele doživjeti autentičnu atmosferu srednjovjekovne Italije.

 

Izvor: Historicart.com.hr