PUTEVIMA MEZOPOTAMIJE – povijesno i kulturno bogatstvo

PUTEVIMA MEZOPOTAMIJE – povijesno i kulturno bogatstvo

Područje  jugoistočne Turske regije ponzatije je kao nekadašnja Mezopotamija! Mjesto je to gdje se nalaze mnogi stari gradovi, poput Şanlıurfe, "grada proroka", Mardina i njegove nestvarne arhitekture te čuveni Göbekli Tepe - arheološki lokalitet koji čuva najstariju megalitnu građevinu na cijelom svijetu. Po nekim teoretičarima, upravo je ovaj monolit (star preko deset tisuća godina) dokaz postojanja napredne pretpotopne civilizacije.

Mardin je jedan od najstarijih gradova gornje Mezopotamije, smješten u jugoistočnom dijelu Anatolije u Turskoj, na strmoj litici brda, a na njegovom se vrhu nalazi vremešna tvrđava. Ovdje se nalazi Crkva četrdesetorice mučenika, koja datira još iz 4. stoljeća i u kojoj se i danas svake nedelje obavlja služba. Služba se obavlja na aramejskom jeziku, kojim je prije 2000 godina govorio Krist. Također, ovdje je stari teološki studij, medresi Zinciriye kojeg je osnovao je 1385. godine posljednji artukidski sultan koji je vladao iz Mardina (Melik Necmeddin İsa). Medresa predstavlja jedno od najbolje sačuvanih zdanja u perzijskom stilu. Kompleks se sastoji od džamije s kupolom, mauzoleja i dva dvorišta. Arhitektonski vrhunac zgrade je njen impozantni ulaz koji predstavlja prekrasan primjer islamske umjetnosti. S vrha ovog zdanja pruža se najljepši panoramski pogled na grad i žitna polja Mezopotamije.

U blizini se nalaze Manastir šafran (Deyrüzzaferân Manastırı) jedan je od dva najvažnija sirijska pravoslavna manastira na svijetu te arheološko nalazište Dara, kojeg nazivaju i malom Kapadokijom jedan je od najpoznatijih drevnih gradova gornje Mezopotamije. 

Svakako ne propustite krstarenje Eufratom u okrugu Halfeti. Halfeti je okrug pokrajine Şanliurfa (Šanliurfa). Ovo je jedno od najneobičnijih mjesta u Turskoj jer je grad djelomično potopljen nakon izgradnje brane. Smatra se rodnim mjestom proroka Abrahama i mjestom na kojem je započeo svoja monoteistička učenja. Şanlıurfa je također jedan od velikih turskih hodočasničkih gradova. Grad se izvorno zvao Urfa, ali je preimenovan u Şanlıurfa ("slavna Urfa"), kao priznanje lokalnom otporu u turskom ratu za neovisnost.

Treba također istaknuti značaj planine Nemrut kao jedne od najviših vrhova Mezopotamije, na čijem se krovu nalazi hram-grobnica kralja Antioha, koja se smatra jednom najkompleksnijih građevina helenističkog razdoblja, a sagrađena je u prvom stoljeću prije Krista. Planina je prepoznatljiva po golemim kipovima lavova, orlova, Zeusa i Herakla i samog Antioha. Kipovi koji okružuju građevinu teški su šest tona i visoki deset metara.

Zapanjujuće mjesto na teritoruju negadašnje Mezopotamije je Gaziantep, jedan od najvećih turskih gradova. Više pročitajte ovdje. Kroz njega je prolazio put svile, od davnina je bio važan trgovački, a danas industrijski centar. Smatraju ga i gastronomskom prijestolnicom Turske jer odavde potječe skoro 400 nacionalnih jela i namirnica, poput baklave i plataža pistacija. Ovdje se mogu vidjeti mnogi stari zanati i muzeji mozaika i turskih kupatila.Trenutačno u tom gradu živi velik broj Kurda i izbjeglica iz Sirije.

 

 

 

 

Izvor: Historicart.com.hr, @jovana_kvrzic, www.jungletribe.hr

Preporučujemo knjige

Dar prošlosti

Dar prošlosti

Fiona Valpy
Zaslijepljenost

Zaslijepljenost

Elias Canetti
Pisma koja su promijenila svijet

Pisma koja su promijenila svijet

Simon Sebag Montefiore
Lovkinja

Lovkinja

Kate Quinn
Kradljivac kave - RECENZIJA

Kradljivac kave - RECENZIJA

Tom Hillenbrand
U krilu lava

U krilu lava

Božena Glavan
Dječak iz Toskane

Dječak iz Toskane

Rhys Bowen