Pogledajte program ovogodišnjeg karnevala u Veneciji

Pogledajte program ovogodišnjeg karnevala u Veneciji

04.02. - 21.02. 2023.

Jedan od najljepših uprizorenja karnevala i poklada je svakako onaj venecijanski.

Temljen na vlastitoj prošlosti, venecijanski karneval i ove godine otkriva zabavu i povijest kakvu nema niti jedan grad na svijetu.

U karnevalsko doba plemići su se preoblačili u sluge, a sluge su imale priliku hodati gradom obučeni kao plemići. Žene i muškarci su smjeli zamijeniti odjeću i saznati kako je suprotnom spolu.

Povijest karnevala počinje u vrijeme antičkog Rima. U to doba se, za zimskog solsticija, slavila Saturnalia.  Na ovaj praznik robovima je dopušteno da se zabavljaju zajedno sa svojim gospodarima.

Nestankom antičke kulture i dolaskom nove religije, kršćanstva, tradicija nije nestala, samo je dobila novi oblik. Očuvani su običaji i maske, karnevalski kostimi veselje i lude zabave.

Za vrijeme karnevala bilo je dopušteno baš sve. Od pretjerivanja u hrani i piću do slobode u ljubavi. Muškarci su znali prerušeni u žene odlaziti u samostane.

Zbog svega toga, Vijeće desetorice, središnje državno tijelo Venecije u to doba, 12. veljače 1339. zabranilo je nošenje maski, jer se pod maskama događaju razne prevare i prekršaji. Koliko su se Venecijanci držali te zabrane govori činjenica da je Vijeće desetorice moralo ponovo zabranitii nošenje maski još nekoliko puta: 1458., 1461. 1502., 1504., 1606.

Da su se Venecijanci zaista voljeli maskirati, dokazuje odredba iz 1608. godine u kojoj se zabranjuje nošenje maski tijekom cijele godine! Tom je odredbom dopušteno maskirati se samo u vrijeme karnevala.

Porjeklo riječi karneval nije sasvim jasno. Korijeni riječi karneval tumače se nazivom za posljednju nedjelju prije korizme, domenica carnis priivii (nedjelja bez mesa). Period od 40 dana prije Ukrsa započne postom, odricanjem od mesa.

Iz imena te nedjelje razvio se tijekom srednjeg vijeka (najvjerojatnije u Italiji) naziv carnem levare (ukloniti meso) koji je poreživio do našeg vremena u iskrivljenom obliku carnevale. Naziv karneval, nagađa se, iz Italije proširio čitavom Europom.

Drugo  objašnjenje riječi još je starijeg porjekla. Radi se o nazivu carrus navalis koji je označavao brodove na kotačima koji su sudjelovali u brojnim povorkama tijekom 14. i 15. stoljeća u Italiji. Sam običaj sudjelovanja brodova na kolima u povorkama datira puno prije srednjeg vijeka. Kola na kotačima bila su dio proljetnih obrednih povorki u čast egipatske božice Izide, a isto tako i razuzdanih rimskih Saturnalija.

Venecijanske maske poznate su od antičkog doba. Popularnost im raste u doba renesanse. a vrhunac su doživjele u 18 stoljeću.

Za vrijeme karnevala, Mlečani su se maskirali na svakakave načine. Najčešće maske i kostimi bili su ribar, liječnik, astrolog, lovac, seljanka, pekar, mesar, te likovi iz opera Commedie dell’Arte (Arlecchino, Brighella, Colombina, Pulcinella).

Ovogodišnji venecijanski karneval traje od 4. do 21. veljače.

A što nas očekuje ove godine - otkrijete OVDJE.

 

 

Izvor: Historicart.com.hr