PETRA - važna karavanska ruta modernih turista

PETRA - važna karavanska ruta modernih turista

Petra antički je grad smješten na trgovačkom putu između Mrtvog i Crvenoga mora u južnom Jordanu, prijestolnica Edomitskog i Nabatejskoga Kraljevstva, a od 2. st. dio rimske provincije Arabije. U spisima poznat kao „Ružičasti grad“, bio je važno trgovačko središte, s afiteatrom koji je primao do 7.000 posjetitelja i zbog toga važna karavanska ruta. U doba rimske vlasti brojao je 20. 000 stanovnika.

Petru je zapadna civilizacija upoznala tek u 19. st.

Putujući iz Sirije u Egipat švicarski znanstvenik Ludwig Burckhardt sreo je arapske nomade koji su mu ispričali priču o umjetničkim predmetima iz starog vijeka u zabačenoj dolini koju su zvali Wadi Musa.

Kad je stigao do visoke klisure u kojoj se otvorila pukotina kroz koju je hodao 25 minuta okružen i do 70 metara visokim stijenama, ugledao je raskošnu Faraonsku riznicu (Al Khazneh) – impresivnu građevinu uklesanu u stijenu, s dvokatnom fasadom, današnji simbol Petre.

Petra je poznata po grobnicama uklesanima u stijenama, kao što je Mauzolej nabatejskog kralja Arete IV. koji je umro 40. god., visok više od 40 m, s fasadom od ružičasta mramora koja oponaša grčki hram u korintskom stilu, zatim Korintski grob i grob iz sredine I. st. u vidu urne. U gradu su otkriveni ostaci kazališta, glavne ulice s kolonadom, nimfeja, dva gimnazija, kraljevske palače, slavoluka, posvećenog prostora s monumentalnim žrtvenikom i velikoga hrama iz I. st.

Petra je 1985. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

 

Izvor: Historicart.com.hr

Preporučujemo knjige

Kći trgovca svilom

Kći trgovca svilom

Dinah Jefferies
Rođene za krunu

Rođene za krunu

Julia P. Gelardi
Alyson Richman

Alyson Richman

Sjene vječne ljubavi
Buntovna kraljica

Buntovna kraljica

Michelle Moran
Osvajač

Osvajač

Conn Iggulden
Bog pustinje

Bog pustinje

Wilbur Smith
Povratak kući

Povratak kući

Yaa Gyasi