Jezero s neolitskim nalazištem - OHRID

Jezero s neolitskim nalazištem - OHRID

Ohrid. Grad povijesti duge preko 4000 godina. Jeruzalem u Europi. Muzej na otvorenom. Jedini lokalitet u Makedoniji pod UNESCO-vom zaštitom. Grad kome pripada "makedonsko more", Ohridsko jezero, jedno od najstarijih i najdubljih u Europi (na pojedinim dijelovima je dubina i do 300 metara). 


Klima. Ohrid se nalazi na oko 700 metara nadmorske visine i to je jedan od razloga ugodne klime. Ljeta nikada nisu pretopla, niti zime prehladne.


Ćiril i Metod i hrvatska glagoljica. Glavne turističke atrakcije nalaze se u Starom gradu, ujedno i najljepšem dijelu Ohrida. Kako se Ohrid smatra gradom slavenske pismenosti jer su u njemu Kliment i Naum, učenici Ćirila i Metoda imali prvu školu, njihove statue se nalaze u glavnom gradskom parku, odakle se kreće u obilazak. Utjecaj svetih apostola Slavena Ćirila i Metoda na hrvatske krajeve bio je velik, zbog širenja učenja glagoljice u 9. st. Odobrenjem pape Hadrijana za liturgiju na slavensnkom narodnom jeziku svetih Ćirila i Metoda dobili su i hrvatski svećenici glagoljaši priznanje da nastave koristiti staroslavenski jezik u bogoslužju i pisati glagojicom crkvene dokumente i dopise.


Ohridski biseri. U radionici FILEVI proizvode se ohridski biseri i svakako je morate posjetiti. Majstorska je to obitelj koja izrađuje bisere već više od 70 godina. Ohridski biseri, naime, ne nalaze se u školjkama već se posebnim tehnikama prave od unutrašnjeg sedefastog sloja školjki. A kako taj proces izgleda saznajte upravo ovdje.


Amfiteatar. Da je Ohrid bio mjesto razvijeno već u antičko doba svjedoče brojni ostaci iz tog vremena, a najočuvaniji je predivan kameni amfiteatar koji je i danas u funkciji. Svojim kružnim oblikom i kameno-stepenastim kružnim sjedalima zatvara središnji dio, stvarajući tako predivnu akustiku. Tek kad se u živo nađete u tom prostoru možete osjetiti "prirodnu jačinu zvuka", neophodnu glumcima i glazbenicima.


Crkve. Izvan amfiteatara uskim ulicama stiže se do srednjovekovnih crkava. Jedna takva je sakralni simbol Ohrida: crkva posvećena Svetom Ivanu Kaneu, odakle se pruža pogled na cijelo jezero. Posebnost predstavlja manastir kojeg je pred kraj svojeg života 895. osnovao sv. Naum, suradnik Sv.Klementa Ohridskog. Udaljen je 29 kilometara južnije od Ohrida, neposredno uz albansku granicu, na visokoj stijeni iznad jezera i predstavlja još jednu zanimljivost za posjetiti. Samostanska crkva izvorno posvećena sv. arhanđelima Mihaelu i Gabrijelu, podignuta je 900. g. U manastiru je posljednje godine svog života proveo sv. Naum te je ondje i pokopan 910. godine. Današnji izgled crkve potječe iz 16. st. Manastir i crkva, doživjeli su tokom vremena, brojne preinake. I dok manastir više nije u vjerskoj funkciji već je pretvoren u muzej, dotle se samostanska crkva koristi kao vjerski objekt.


Vožnja jezerom. Za one koje zanima više geografskih detalja o jezeru, postoji organizirana tura vožnje kajakom po ruti koja predstavlja njegove izvore, a zadaća veslačima ujedno je i putnicima prepričati mitske priče i legende te iznijeti podatke o biljnim i žiotinjskim vrstama koje obitavaju na tom području, prije svega o pticama i ribama (koje se vide tijekom vožnje jer je voda u jezeru izrazito bistra!). 


Neolitik u malom. I kad pomislite da je to sve što vam Ohrid može ponuditi, svega nekoliko minuta vožnje od izvora, dočekat će vas neolitsko naselje. Domaći arheolozi potrudili su se podići prave pravcate sjenice iznad vode - stambene jedinice od slame na drvenim gredama i mostovima, upravo onakve u kakvima su na tom lokalitetu ljudi živjeli. Možete ih slobodno razgledati i fotografirati se u njima. 

Za kraj.... Iako Ohridsko jezero zovu makedonskim morem, nemoguće je vidjeti ležaljke ili neke druge "konstrukcije" na njegovim obalama. To, međutim, nikako ne znači da nećete pronaći dobar restoran; ohridska šetnica bogata je gastronomskom ponudom i noćnom zabavom, osobito u ljetnim mjesecima. 
Na kraju treba naglasiti da, uz prirodne i povijesne ljepote, posebnost Ohrida čine  ljubazni i dragi domaćini, koji, kao da su uvijek spremni da vam boravak u Ohridu učine nezaboravnim. 

 

 

Hostoricart.com.hr