Odmor u osmanskoj rezidenciji - MAŠKOVIĆA HAN

Odmor u osmanskoj rezidenciji - MAŠKOVIĆA HAN

Izgradnja Mašković Hana započela je 1644.godine po naređenju i sredstvima Jusufa Maškovića, porijeklom iz Vrane, visokog dostojanstvenika na sultanovom dvoru i vrhovnog admirala turske flote.

Han je trebao biti ljetnikovac/rezidencija samog Maškovića kada se iz Carigrada vrati u svoj rodni kraj. Zamišljen je kao raskošna monumentalna i moderna građevina koja bi imala svu potrebnu udobnost, uključujući i tursko kupatilo – hamam.

U izgradnju su uložena značajna novčana sredstva, te je na njemu radilo čak 500 radnika dnevno.

1645. godine Mašković sa 60 000 ratnika osvaja Kretu, a plemenitost koju je ukazao prema zarobljenim mletačkim vojnicima i građanima uzdiže ga među najuzornije ratnike svih vremena, ali izaziva bijes sultana koji ga poziva na dvor gdje Mašković biva smaknut.

Njegova tragična sudbina ostavlja trag i na Hanu koji nije dovršen u planiranom nego u mnogo skromnijem obliku.

Od 2014. godine cijeli je kompleks renoviran i pretvoren u hotel, s muzejom i suvenirnicom, vinotekom i restoranom.

 

PREPORUKA: novi povijesni roman "U krilu lava" - pogledajte OVDJE

 

Muzej je sa stalnom postavkom predmeta nađenih na području Pakoštana i Vrane. Većina artefakata pronađena je podvodnim arheološkim istraživanjima u današnjoj luci Pakoštane. Zbirka muzeja čuva predmete iz razdoblja prapovijesti, antike, srednjega i ranoga novog vijeka. Iz turskog razdoblja ističu se dijelovi nadgrobnih spomenika i topovska kugla koji su pronađeni u samom Hanu tijekom obnove.

Također, zbog svog osebujnog izgleda, Hotel Mašković Han je interesantan prostor za organizaciju vjenčanja, krštenja, domjenaka, seminara, team buildinga i sličnih manifestacija i proslava.

Provedite odmor u ovom spektakularnom povijesnom mjestu. Doživite ljepotu srenjovjekovne i novovjekovne arhitekture. Više o smještaju i cijelom kompleksu pogledjate OVDJE.

 

Prijavite se na naš NEWSLETTER i primajte jednom tjedno obavijesti iz područja povijesti i umjetnosti.

Izvor: Historicart.com.hr, www.maskovichahan.hr