Mexico: Aubinov kodeks

Mexico: Aubinov kodeks

Rijetke su knjige koje trenutak povijesti dokumentiraju elokvencijom Aubinova kodeksa koji su u 16. stoljeću napisali i prekrasno ilustrirali domorodački Meksikanci. Knjiga donosi priču o povijesti meksičkoga naroda te iz prve ruke bilježi njihova iskustva sa španjolskim kolonistima, među ostalim njihov dolazak iz Europe i pomor lokalnog stanovništva od velikih boginja - bolesti koju su Španjolci sa sobom donijeli na novi kontinent.

Rukopisi koje su prije kolonizacije izrađivale južnoameričke kulture gotovo su se uvijek pisali na kori drveta ili životinjskoj koži koje bi se zatim presavile. Aubinov kodeks od većine se razlikuje po tome što je napisan na papiru izrađenom u Europi i uvezan u crvenu kožu. Ovo autohtono meksičko viđenje predstavljeno u formatu španjolskih konkvistadora označava prijelaz autonomnoga naroda u koloniju u kojoj će naposljetku standardom postati europski, katolički običaji.

„Ovo je pisana povijest plemena Mexice koje je došlo iz mjesta Aztlana.“

Nastavljajući se na stil pretkolonijalnih spisa, događaji su, ponajprije, prikazani vizualno. Na počeku glavnih dijelova knjige nalazimo slike preko cijele stranice, a manji piktogrami označavaju datume i identitet kraljevskih figura u aztečkoj dinastiji. Slikovni su prikazi nadopunjeni tekstom na nahuatlu, domorodačkome jeziku kojim su se narodi Srednje i Južne Amerike stoljećima sporazumijevali. Povjesničari smatraju da je knjigu napisalo i ilustrirlo nekoliko osoba, vjerojatno pod vodstvom dominikanskoga misionara Diega Durana (1537.-1588.). Premda je kao autor isprva naveden Duran, kodeks je ime dobio po francuskome intelektualcu Josephu Mariusu Alexisu Aubinu (1802.-1891.) koji je rukopis nabavio dok je između 1830. i 1840. godine živio u Meksiku.

Kopija Aubinovog kodeksa pohranjena je u Britanskome muzeju, dimenzije 15,5x13,4 cm, 81 list.

 

Izvor: Historicart.com.hr, "Knjige koje su promijenile povijest" (Mozaik knjiga, 2019.)