London - grad povijesti, biznisa i zabave

London - grad povijesti, biznisa i zabave

Glavni grad Velike Britanije broji preko sedam i pol milijuna stanovnika, jedan je od najvećih gradova na svijetu, mjesto koje odiše poviješću. London je svjetski poznato poslovno, financijsko i kulturno središte s velikim utjecajem na međunarodna zbivanja. Također je glavno turističko odredište u kojem su i neke lokacije s Unescova popisa svjetske kulturne baštine (Londonski toranj, Maritime Greenwich, Kraljevski botanički vrtovi u Kewu i Westminsterska opatija s crkvom sv. Margarete). Uz sve to, ima brojne kulturne znamenitosti, kao što su Buckinghamska palača, Tower Bridge, Big Ben, Parlament, Londonsko oko, Nelsonov stup na Trafalgar Squareu, katedrala sv. Pavla, Mramorni luk i Piccadilly Circus. Postoje i brojna važna civilna zdanja, prekrasne crkve i veličanstveni primjeri gregorijanske i viktorijanske arhitekture. Bio je uništen u velikom požaru 1666. godine koji je izbio na Pudding Laneu, pa su se tek malobrojne starije građevine sačuvale. Žestoko je bombardiran u Drugom Svjetskom ratu, a postupna poslijeratna obnova dovela je do miješanja arhitektonskih stilova koji Londonu daju prepoznatljiv izgled. U moderne zgrade ubrajaju se one smještene u financijskoj četvrti Isle of Dogs te zgrade i cjelokupna infrastruktura napravljena uoči Olimpijskih igara 2012. godine.

Od muzeja svakako valja posjetiti Britanski, Prirodoslovni, Znanstveni, Viktorija i Albert, Nacionalnu galeriju, Nacionalnu galeriju portreta, Tate Britain i Tate Modern.

London je i engleska prijestolnica zabave, s brojnim kazalištima i koncertnim dvoranama te raznovrsnim trgovinama u  Knightsbridgeu i West Endu smještenima na Oxford Streetu i Regent Streetu.

Odlučite li se otputovati u London svakako ne propustite posjetiti još i ovo: prekrasne parkove, uključujući Regent´s Park s impresivnim zoološkim vrtom i Hyde Park, isprobati vožnju tradicionalnim crvenim autobusima koji danju voze samo još rutama 9 i 15, razgledati izvanredno obnovljeno Shakespeareovo kazalište Globe na južnoj obali rijeke Temze, zgradu Somerset iz 18. stoljeća...

 

 

Izvor: HistoricArt.com.hr, Hrvatska enciklopedija, 501 grad koji morate posjetiti

 

Prijavite se na naš NEWSLETTER i primajte na vašu e-mail adresu najnovije obavijesti s portala Historicart.com.hr