La Belle Seine - Pariz

La Belle Seine - Pariz

Seine tekuće je srce Pariza – mjesto na kojem Parižani, ali i brojni turisti borave većinu vremena u šetnji gradom. Gotovo svakog jutra djelatnici ronilačkog centra izvlače iz dna rijeke novčiće, mobitele, nakit, plastični pribor za jelo… Obalu Sine, sagrađenu u 19. stoljeću koju je UNESCO 1991. proglasio svjetskom baštinom, čine restorani, muzeji, kazališta i parkovi, namijeni uživanju u svakodnevnom životu. Obala rijeke toliko je duga da ju se može podijeliti na nekoliko dijelova. U nastavku pročitajte na kojim sve mjestima uz rijeku Seine možete uživati posjetite li Pariz.

 

1. PORT DE GRENELLE – ovdje se nalazi 199 brodova na vezu, a prenamijenjeni su za stanovanje te KIP SLOBODE – jedanaest metarska replika iz 1889. godine na lie aux Cygnes poklon je gradu od Amerikanaca koji su živjeli u Parizu.

2. PONT D'LENA, Eiffelov toranj – izgrađen 1889. godine za Svjetsku izložbu da proslavi stogodišnjicu Francuske revolucije. Više pročitajte OVDJE.

3. AVENUE DES CHAMPS – ELYSEES

Theatre des Champas – Elysees – kazalište podignuto dvadesetih godina, do danas nudi bogat program glazbeno – scenskih umjetnosti (opere i mjuzikli).

Place de la Concorde – mjesto gdje je 1793. godine stajala giljotina koja je odrubila glave  Luja XVI. I Marije Antoanette.

Les Berges – Godine 2013. gotovo dva i pol kilometra brze ceste uz Senu zatvorena su i pretvorena u šetnicu uz rijeku.

Musée d'Orsay – bivši kolodvor koji je danas umjetnički izložbeni prostor za razdoblje ranoga modernog doba, posebice impresionizma.

5. PONT DES ARTES

Bouquinistes – bksovi s knjigama stalno su na obalama rijeke od sredine 16- stoljeća. Danas ih je više od dvije stotine.

Louvre – muzej koji je izgrađen kao utvrda u 12. Stoljeu , a 1793. Godine postao je muzej umjetnisti. U njemu je pohranjeno djelo „Mona Lisa“.

6. PONT SAINT – LOUIS

Les Halles – ulica poznata po zabavama F. Scotta Fitzgeralda koji je, vozeći se takcijem, s prijateljima pio alkohol i bacao novčanice od 100 franaka.

7. PONT NEUF

Paris Piages – svakog srpnja i kolovoza dijelovi riječne obale prometnu se u plaže i palmama i pijeskom.

Sorbonne – dio je Pariškog sveučilišta i srce Latinske četvrti. Do 18. Stoljeća predavanja su bila na latinskome.

8. ILE DE LA CITE

Katedrala Notre Damme – u potpunosti je gotička, a prvi je kamen postavljen 1163. Godine. Gradila se sve do 14. Stoljeća.

Bastille – građani su jurišali na tu tvrđavu 14. Srpnja 1789. Godine i time stvorili ishodišnu točku Francuske revolucije.

Jardin des Plantes – taj vrt ljekovitih biljaka iz 17. Stoljeća danas je javni park s fontanama i plamenicima.

Palais Omnisports de Paris – Bercy – ova arena ugošćuje sve od Madonninih koncerata do teniskih mečeva i nogometnih utakmica.

 

 

Izvor: HistoricArt.com.hr, Natinonalgeographic.com