KOZMOGRAFIJA prvi geografski vodič po svijetu

KOZMOGRAFIJA prvi geografski vodič po svijetu

Jedno od najpopularnijih djela objavljenih u 16. stoljeću bila je Cosmographia Sebastiana Münstera, prvi ilustrirani vodič po poznatome svijetu objavljen na njemačkom jeziku.

Prvi kartograf koji je izrađivao zasebne karte oslanjajući se na izvore, uvrštavajući najnovija otkrića europskih istraživača. Nerijetko je crtao gradske panorame i krajolike.

U sjevernoj je Europi sredinom 16. stoljeća duh renesanse još uvijek bio iznimno jak, a napredna je Njemačka bila predvodnica u izdavaštvu, ispunjavajući potrebe bogate publike željne znanja.

Kozmografija se temelji na djelu grčkoga matematičara Ptolomeja (100.-168.)  napisanom oko 150. godine, ali je bila ažurirana novijim materijalom koji su priskrbili svjetski putnici. Enciklopedijskog opsega, 6-sveščano djelo definiralo je standard za geografsko ilustriranje. Karte su nesumnjivo najvažnije obilježje knjige. Smatran jednim od najboljih kartografa svojeg doba, Münster je nacrtao detaljne karte kontinenata i velikih europskih gradova te u suradnji s više od stotinu nadarenih umjetnika popunio stranice Kozmografije prizorima prirode, sela, gradova, povijesti, obrta i običaja. U doba kad su se informacije širile iznimno sporo i kad su novim otkrićima o svijetu trebala desetljeća ili čak duže da se utvrde, knjiga je vrlo utjecajnom ostala tijekom cijeloga 16. stoljeća.

Ovo je djelo kasnije često citirano i kopirano, a u vremenu između 1544. i 1628. objavljeno je četrdesetak različitih izdanja, među njima i prijevodi na latinski, francuski, talijanski i češki.

Godine 1544.-tiskano s ilustracijama u drvorezu-32x20cm-640 listova, Njemačka

 

Izvor: Historicart.com.hr, "Knjige koje su promijenile povijest" (Mozaik knjiga, 2019.)