Koje antičke lokacije posjetiti u Rimu?

Koje antičke lokacije posjetiti u Rimu?

Rim je prepun antičkih lokacija koje pružaju uvid u bogatu povijest Rima i Rimskog Carstva. Evo nekoliko ključnih antičkih lokacija koje biste mogli posjetiti u Rimu:

Koloseum. Ovaj amfiteatar, izgrađen u 1. st., bio je mesto gladijatorskih borbi i drugih javnih priredbi. Danas je jedna od najpoznatijih i najposećenijih antičkih lokacija u Rimu.

Forum Romanum. Ovaj trg bio je epicentar političkog, vjerskog i javnog života u antičkom Rimu. Možete posjetiti različite hramove, bazilike i druge značajne građevine.

Panteon. Ovaj hram posvećen svim bogovima izgrađen je u 2. st. prema projektu cara Hadrijana. Danas je poznat po svojoj impozantnoj kupoli i odličnom očuvanju.

Trajanov forum. Forum sagrađen u čast cara Trajana, sa stubom Trajana koja prikazuje njegove vojne pobjede.

Cirkus Maksimus.  Ovaj ogromni prostor bio je namijenjen trkama konja i drugim sportskim priredbama. Danas se koristi za različite manifestacije, a posjetitelji mogu vidjeti preostale strukture.

Trijem Fontana. Iako je poznata kao barokna fontana, ova lokacija ima antičke korijene i dio je Rimskog akvadukta.

Palatin. Jedna od sedam rimskih brda, Palatin je dom nekih od najvažnijih antičkih bogova, uključujući Domus Augustane, rezidenciju cara Augusta.

Bazilika San Clemente al Laterano. Ispod današnje crkve nalaze se slojevi antičkih rimskih zgrada, uključujući hram posvećen Mitri, što pruža uvid u slojevitost rimske povijesti.

Konstantinov slavoluk. Ovaj trijumfalni luk podignut je u čast cara Konstantina poslije njegove pobjede kod Milivojskog mosta.

Karakaline terme. Ove veličanstvene termalne kupke izgrađene su u 3. st. i svjedoče o grandioznosti rimske arhitekture.

 

Posetom ovim lokacijama možete doživjeti fascinantnu priču antičkog Rima i njegovog ogromnog uticaja na svjetsku povijest.

 

Izvor: Historicart.com.hr