Knjiga: Jedrilicom oko svijeta

Knjiga: Jedrilicom oko svijeta

Nenad Vlahović (59), Hrvat koji je u vlastitom dvorištu sagradio jedrilicu kojom je potom preplovio cijeli svijet, u drugom dijelu dnevničkih zapisa s puta oko svijeta sportskom jedrilicom opisuje putovanje srčane jedrilice Jamnice i svoje živopisne posade od Paname, preko Tihog oceana, do grada Coffs Harboura u Australiji.

 

Na tom se putu punom zanimljivosti susreo s velikom sabljarkom, posada je preživjela inicijaciju pri prelasku preko ekvatora, on pak doživio kratkotrajne trenutke slave na spokojnom i prijateljski nastrojenom Galapagosu, a tad je uspješno i samo “na jedra” prešao najveću morsku dionicu na Jamničinom putu, 3000 nautičkih milja bez kopna, pri čemu je postigao brzinski rekord prevaljenog puta u jednom danu.

U Francuskoj Polineziji ronio je s morskim psima i šarenim koraljnim ribama, dok su na kopnu naišli na raznorazne “bisere”, prekrasne, i manje lijepe, ali i na one prave, s farme bisernica. Na Aitutakiju, otoku stvorenom za ljubav, zamalo je s kćeri njihovog neokrunjenog kralja uplovio u bračnu luku, a na Tongi lakovjerno pao žrtvom neželjena lokalnog napitka kave, no bez trajnih posljedica. Na Fidžiju je prvi put ostao potpuno sam i bez posade. Suočen s dvostrukim pogibeljnim scenarijem – velikom vjerojatnoću da će put morati nastaviti kao samac jedriličar i približavanjem sezone.

Na Novoj Kaledoniji se morao rastati s pernatim članovima posade, dok mui je dolazak u Australiju priskrbio sukob s njihovim krutim vlastima. Nakon prisilnog brzog privikavanja na “prekrasnu” zapadnjačku civilizaciju nužna operacija uha i mnogo slobodnog vremena u čekanju prolaska sezone uragana u Južnom Pacifiku prisilili su ga na privremeni povratak u domovinu.