Katedrala u Milanu

Katedrala u Milanu

Milanska katedrala, poznata kao "Duomo di Milano" na talijanskom jeziku, jedan je od najimpresivnijih i najpoznatijih sakralnih spomenika u svijetu. Evo nekoliko ključnih informacija o Milanu:

Milanska katedrala nalazi se u samom središtu Milana, glavnog grada Lombardije, na trgu Piazza del Duomo. Gradnja katedrale započela je 1386. godine, a završena je tek u 20. stoljeću. Arhitektonski stil uključuje elemente gotike, renesanse i neogotike. Impresivan je primjer katedrale s mnogim vitražima, statuama i lukovima. Milanska katedrala jedna je od najvećih crkvi na svijetu. Duljina joj je oko 157 metara, širina 93 metra, a visina glavne broda doseže gotovo 45 metara.

Katedrala sadrži brojne vitraže koji prikazuju biblijske priče i kršćanske motive. Posebno su poznati vitraži u rozeti, posebno oni na glavnoj fasadi.

Eksterijer katedrale ukrašen je brojnim kipovima, reljefima i ukrasima. Na vrhu katedrale nalazi se zlatna statua "Madonnina", koja simbolizira zaštitnicu grada.

Posjetitelji mogu pristupiti krovu katedrale, gdje se pruža impresivan pogled na grad. Dostupan je putem stepenica ili dizala.

 Gradnja katedrale protezala se kroz stoljeća, a tijekom vremena, različiti umjetnici i arhitekti doprinosili su njezinom izgledu. Milanska katedrala nije samo sakralni objekt, već i simbol Milana i važna turistička destinacija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

 

 

Izvor: Historicart.com.hr