Istanbul - drugačiji pogled na grad

Istanbul - drugačiji pogled na grad

Odlučite li posjetiti Istanbul znajte da će Vas dočekati velik broj turista. Tijekom 2019. bio je 8. grad u svijetu po broju noćenja, a u 2020. godini jedan od rijetkih destnacija koji je primao turiste svih nacionalnosti.

Donosimo popis nekoliko najatraktivnijih destinacija, sa svim značajkama na koje morate obratiti pažnju kada ih posjetite.

 

Đamija Sulejmanija.

Stara je oko 500 godina. Nalazi se na trećem brdu Istanbula. Ispred džamije možete biti odjeveni po volji, no u džamiji će Vas dočekati posve druga atmosfera. Tišina i umirujuća energija koja prožima cijelo tijelo. Na ulazu su marame i suknje, da ih možete preuzeti ako niste prikladno odjeveni. I naravno, mjesto gdje ćete ostaviti cipele kad ih izujete. Ulaz je za sve besplatan, a čak i ako odlučite ne ući u džamiju svejedno svratite do nje jer se ispred pruža divan pogled na Bospor.

 

 Vidikovac brdo Taht 

Još jedno mjesto kao idealan vidikovac je brdo Taht na kojem se nalazi fotografski studio za sve one koji žele napraviti vlastite fotografije s pozadinom panorame grada. Nalazi se na zadnjem katu zgrade u blizini spomenute džamije. Potrebno je, međutim, rezervirati termin najkasnije dva sata unaprijed na recepciji hotela zgrade ili preko Whats up-a. Cijena ulaznice iznosi 100 lira (ili oko 12 eura) i u cijenu je uključeno iznajmljivanje nošnje iz osmanlijskoga vremena. Budući dosta turista čeka na red za fotografiranje, potrebno je oboružati se strpljenjem i svoje vrijeme (kad dođete na red) uistinu dobro iskoristiti. Galebovi koji lete dodatno uprizoruju fotografiju no ne i slučajno; djelatici hotela stalno im bacaju ribu kako bi se baš na tom mjestu okupljali.

 

Vožnja Bosporom

Ako prvi put dolazite u Istanbul zasigurno ćete se htjeti provozati Bosporom, tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju, a povezuje Crno i Mramorno more. Brodski prijevoznici nude vožnju od 2 sata za 10 do 20 eura. Ovdje je savjet odabrati večernji dio dana (oko 19:30h) kada je prelijep zalazak sunca. Na brodu se za simboličnu cijenu mogu kupiti čaj, cijeđeni sok od naranče, kava i grickalice.

 

 

Vrata kod Dolmabahče palače (Dolmabahçe Sarayı)

U Istanbulu svakako ne zaboravite posjetiti Vrata kod Dolmabahče palače, izgrađene prije 200 godina u cilju zamjene sultanovog dotadašnjeg doma, Topkapi palače. Jedna je od prvih građevina u modernom, europskom stilu, a ipak obiluje zlatom i kristalima. Kažu da je glavni razlog bio taj da se zadivi ostatak tadašnjeg svjeta. U njoj je živjelo 6 sultana, a veliki dio života u njoj je proveo i moderan turski predsjenik Atatirk, koji je u njoj i preminuo. Ulaz u palaču košta 90 lira za odrasle i 20 lira za studente. U sklopu ovog kompleksa nalazi se sultanov Harem a cijena ulznice je 30 lira. Palača je otvorena svakim danom od 9-18h, osim ponedjeljkom kada je zatvorena.

 

 

Izvor: instagram @jovana_kvrzic; Historicart.com.hr

 

Preporučujemo knjige

Dar prošlosti

Dar prošlosti

Fiona Valpy
Zaslijepljenost

Zaslijepljenost

Elias Canetti
Pisma koja su promijenila svijet

Pisma koja su promijenila svijet

Simon Sebag Montefiore
Lovkinja

Lovkinja

Kate Quinn
Kradljivac kave - RECENZIJA

Kradljivac kave - RECENZIJA

Tom Hillenbrand
U krilu lava

U krilu lava

Božena Glavan
Dječak iz Toskane

Dječak iz Toskane

Rhys Bowen