Gradovi iz vremena Gaja Julija Cezara

Gradovi iz vremena Gaja Julija Cezara

Nekoliko je očuvanih gradova u Europi koji su nastali u vrijeme vojnih pohoda rimskog cara Gaja Julija Cezara. Podigao ih je kao središta svoje vlasti na novoosvojenom teritoriju. Takvih je gradova bilo u Aziji, sjevernoj Africi, a najviše u Europi. Predstavljamo neke od njih i preporučamo da ih posjetite.

 

ARLES, smješten na obalama rijeke Rhone na jugu Francuske, osnovali su Grci u 6. st. pr. Kr. pod imenom Theline. Grad se obogatio kada je Julije Cezar u 1. st. osvojio Marseille, a Arles postao rimska kolonija i glavna trgovačka ruta kroz Francusku. I nakon Cezara u taj su grad svraćali drugi rimski carevi koji su ulagali u izgradnju i infrastrukturu grada. O tome svjedoče očuvani rimski spomenici: rimsko kazalište, arena (u kojoj se godišnje održavaju igre s bikovima), Konstantinove terme, nekropola Les Alyscamps i zbirka najljepših rimskih sarkofaga koja se čuva u Muzeju de l´Arles Antique.

 

RAVENA, grad na sjeveroistoku Italije, bio je važno rimsko naselje podignuto za Gaja Julija Cezara. On je na tom mjestu okupio trupe prije sudbonosnog prelaska Rubikona. Dolaskom kršćanstva i franačkih vladara Ravena je izgubila važnost nekadašnjeg rimskog polisa i postala jedna od važnih središta srednjovjekovne kulture i umjetnosti.

 

EVORA, grad u pokrajini Alentejo u Portugalu smješten je na brežuljku okružen vinogradima i prekrasnim seoskim krajolikom. Njegovo je povijesno središte sačuvano iz rimskih vremena. Na svom pohodu prema sjevernoj Africi rimski je car Gaj Julije Cezar podigao palaču i nazvao je Liberalitas Julia. Njezini zidovi još postoje, a vide se ostaci pojedinih soba. U blizini palače nalazio se veličanstven Dijanin hram, najbolje očuvan rimski spomenik u Portugalu (očuvana su četiri korintska stupa).

 

BEJA, još jedan portugalski grad na brežuljcima pokrajine Alentejo, koji je podigao Gaj Julije Cezar i nazvao ga Pax Julia. Prije desetak godina nedaleko je iskopana rimska vila Pizoes, nekoć dio važnog seoskog posjeda tog rimskog cara.

 

ALEKSANDRIJA, grad koji nije podigao Cezar već Aleksandar Makedonski na ušću egipatskog Nila. No, kako je prostor sjeverne Afrike bio česta meta osvajanja Jlija Cezara, tako se i Aleksandrija za kratko vrijeme našla u njegovim rukama. Cezarovo poznanstvo s Kleopatrom, egipatskom kraljicom, navodilo ga je na vojne pohode protiv njezinih suparnika. I danas postoje kameni natpisi na stupovima starih hramova koji Cezara spominju kao jednog od Kleopatrinih ljubavnika.

 

Izvor: Historicart.com.hr