Prvi festival fotografije iz 1970. godine - Rencontres d’Arles

Prvi festival fotografije iz 1970. godine - Rencontres d’Arles

Davne 1970. godine prvi put je održan ljetni festival fotografije poznat kao Međunarodni susreti fotografije u Arlesu (Rencontres internationales de la photographie d’Arles), a u novije vrijeme uobičajio se skraćeni naziv Susreti u Arlesu (Rencontres d’Arles). Njegovi osnivači, Lucien Clergue (fotograf iz Arlesa), Michel Tournier (pisac) i Jean-Maurice Rouquette (povjesničar, također iz Arlesa), odvažili su se na taj inovativni korak i osnovali, u to vrijeme prvi i jedini međunarodno poznat, festival fotografije.

Tijekom festivala fotografije su izložene u svim dijelova ovog južnofrancuskog drevnog grada, pa ih tako možemo naći u srednjovjekovnim kapelicama, ali i u napuštenim tvornicama iz 19. stoljeća koje se otvaraju samo za ovu prigodu.

Tijekom prvog tjedna održavanja festival obiluje različitim događanjima, od predavanja, kružoka, projekcija (a najzanimljivije su noćne projekcije koje se održavaju u Antičkom teatru – Areni), do tehničkih i tematskih tečajeva za profesionalce, ali i amatere, potpisivanja knjiga, koncerata, performansa…Također od prije par godina uvedena je tzv. Noć godine (Nuit de l’année) koja kroz noćnu šetnju (22h – 3h) nudi publici besplatno uživanje u fotografskim ostvarenjima različitih časopisa, agencija, udruženja i sl. Noć godine često se seli i prikazuje se i u drugim gradovima svijeta.

Od 2006. godine postoji i Photo Folio Review koji omogućuje fotografima sudionicima festivala da se predstave najvećim svjetskim stručnjacima u području vizualne kulture te da od njih dobiju kritike i savjete.

1982. godine u Arlesu se osnovala Visoka škola za fotografiju (École nationale supérieure de la photographie) koja je jedina državna sveučilišna ustanova ovog tipa posvećena fotografiji u Francuskoj i koja sa svoje strane pridonosi festivalu.

Rencontres d’Arles događaj je i na kojem, između ostalog, mladi fotografi mogu izlagati pred širom javnošću i započeti svoju profesionalnu karijeru budući da festival upravo inzistira na afirmaciji mladih snaga. Također festival nastoji i na ekskluzivnom izlaganju onih fotografskih ostvarenja koja su još neobjavljena.

Jedini hrvatski fotograf koji je izlagao na Susretu fotografije u Arlesu je Damir Fabijanić koji se 1992. godine predstavio izložbom “Dubrovnik“.

Ovogodišnji Festival fotografije u Arlesu održat će se od 3. lipnja do 24. rujna. Program i ulaznice možete nabaviti na službenim web stranicama festivala: https://www.rencontres-arles.com/

 

Izvor: Historicart.com.hr, www.rencontres-arles.com