Je li korisno voditi bilješke dok čitamo knjigu?

Je li korisno voditi bilješke dok čitamo knjigu?

Vođenje bilješki dok čitate knjigu može biti izuzetno korisno iz nekoliko razloga:

1. Bolje razumijevanje gradiva: Pisanje bilješki pomaže u fiksiranju ključnih pojmova, događaja i likova u vašem umu. Aktivno bilježenje informacija može pomoći da bolje razumijete i pamćenje gradiva.

2. Poticanje kritičkog razmišljanja: Bilješke mogu potaknuti razmišljanje i postavljanje pitanja o onome što čitate. Postavljanje pitanja i izražavanje vlastitih misli može poboljšati vašu sposobnost analize i interpretacije teksta.

3. Povezivanje s vlastitim iskustvima: Pisanje bilješki omogućuje vam povezivanje teksta s vlastitim iskustvima, stavovima i prethodnim znanjem. Ovo pomaže u stvaranju osobnog odnosa s knjigom.

4. Praćenje ključnih događaja i likova: Bilješke vam pomažu da pratite radnju, ključne događaje i razvoj likova. To može biti posebno korisno kod čitanja kompleksnih romana ili knjiga s više likova.

5. Pregledavanje kasnije: Bilješke često služe kao koristan alat za pregledavanje informacija kasnije. Ako se vraćate knjizi ili želite podsjetnik o vašim dojmovima, bilješke vam pružaju strukturirani pregled.

6. Sudjelovanje u književnom razgovoru: Ako planirate dijeliti svoje dojmove s drugima, bilješke mogu poslužiti kao temelj za konstruktivnu raspravu. Pisanje bilješki olakšava izražavanje vlastitih misli i stavova.

7. Podsjetnik za kasnije radove ili istraživanje: Ako se bavite akademskim istraživanjem ili želite istražiti temu dalje, bilješke mogu poslužiti kao koristan podsjetnik na dijelove teksta koji bi mogli biti relevantni za vaše interese.

 

Sve u svemu, vođenje bilješki dok čitate može poboljšati vaše iskustvo čitanja, unaprijediti razumijevanje materijala te olakšati refleksiju i dijalog o pročitanom.

 

Izvor: Historicart.com.hr