Minimalistička knjižnica - primjer modernog prostora za knjige

Minimalistička knjižnica - primjer modernog prostora za knjige

Iako na prvu izgleda kao nedovršena zgrada, minimalistička knjižnica u predgrađu Tokija zapravo je jedna od najljepših na svijetu. Jednostavan i osebujan dizajn je ono što čini ovaj prostor privlačnim.

Dizajn je osmislio japanski arhitekt Toyo Ito i prvotna ideja zapravo je bila potpuno drugačija, raskošnija varijanta, no zbog nedostatka sredstava, Ito je svoje želje i potrebe trebao prilagoditi pa zatim stvorio još impresivnije izdanje koje danas slovi za jedno od najzanimljivijih na svijetu. U prizemlju se nalazi ogroman otvoreni prostor u kojem posjetitelji mogu provoditi vrijeme u razgovoru u pauzama između čitanja knjiga, dok su ostali katovi ispunjeni policama s knjigama, stolovima i udobnim stolicama za čitanje. Kako sam dizajner njeguje minimalistički stil jednostavnih, čistih linija i geometrijskih oblika, stvorio je jedinstven prostor s velikim brojem lukova koji cijelom projektu daju još jednu zanimljiviju notu.

Veliku ulogu u prostoru igra i namještaj koji ga na prvi pogled čini otvorenijim, a baš sve komade dizajnirao je Kazuko Fuji. Sjajna su ideja i veliki prozori koji se prostiru jednom cijelom stranom knjižnice i pružaju pogled na drveće koje knjižnicu okružuje. Kako je Ito mislio na svaki detalj, police s knjigama postavljene su tako da se posjetitelji knjižnice u svakom trenutku mogu odmoriti od knjiga i skrenuti pogled na ono što se zbiva vani, a zatim tamo pronaći raskošne krošnje ljeti ili gole, na svoj način inspirativne, grane zimi.

 

 

 

Izvor: Historicart.com.hr, https://www.buro247.hr/