Kraljica Elizabeta II. - posljednja kraljica koju smo gledali u bajkovitom kraljevskom ruhu

Kraljica Elizabeta II. - posljednja kraljica koju smo gledali u bajkovitom kraljevskom ruhu

Elizabeta II., britanska kraljica (London, 21. IV. 1926. - Dvorac Balmoral, 08.IX. 2022.). Kći kralja Georgea VI., kojega je 1952. naslijedila na prijestolju. Okrunjena je u lipnju 1953. te je jedna od najdugovječnijih svjetskih monarha. Za njezine vladavine mnoge su britanske kolonije stekle neovisnost, pa su kao samostalne države ušle u Commonwealth. Nastojala je očuvati tradiciju nužnim prilagodbama institucije monarhije (npr. u studenome 1992. odlučila je dobrovoljno plaćati porez iako zakonski to nije bila obvezna, javnosti je otvorila Buckinghamsku palaču i druge rezidencije).

Potječe iz britanske kraljevska dinastije Windsor koja vlada Velikom Britanijom i Sjevernom Irskom od 1910. Obitelj je podrijetlom su iz Njemačke. Rodonačelnik dinastije bio je princ Albert Sachsen-Coburg i Gotha, suprug britanske kraljice i indijske carice Viktorije, posljednje predstavnice hannoverske dinastije na britanskom prijestolju. Do 1917. vladali su pod obiteljskim imenom Sachsen-Coburg i Gotha, koje je kralj George V. zbog protunjemačkoga raspoloženja u britanskoj javnosti tijekom Prvoga svjetskog rata promijenio u današnji naziv, prema istoimenomu dvorcu. Vladarski članovi dinastije: George V. (1910–36), Eduard VIII. (1936), George VI. (1936–52) i Elizabeta II. Novi kralj je Charles, princ od Walesa.

Pripreme za njezinu krunidbu trajale su 14 mjeseci. Bila je to prva krunidba u povijesti s televizijskim prijenosom. Svakog se Božića tradicionalno obraćala javnosti, jednom prilikom je izjavila da svaki Božić uživa u filmu Flash Gordon. Za svojega supruga, koji je preminuo prošle godine, rekla je da je bio njezina snaga - u braku su bili 73 godine, a za vjenčanje su dobili 2500 vjenčanih darova iz cijelog svijeta. Prema podacima IMDB-a glumice su kraljicu Elizabetu utjelovile u preko 100 filmova. Poznato je da je svake večeri popila čašu šampanjca, putovala je bez putovnice, a nije trebala imati ni vozačku dozvolu. Bila je poznata po nošenju šešira u pastelnim tonovima. Za 18. rođendan dobila je prvog velškog korgija, a tijekom vladavine imala ih je trideset - vozili su se u helikopterima i limuzinama, a za Božić im je punila čarape s poklonima.

Kraljica Elizabeta na prijestolju je bila 70 godina. Mnogi povjesničari koji proučavaju povijest kraljevskih dinastija i njihovu vlast smatraju da je Elizabeta II. bila posljednja kraljica u bajkovitom "kraljevskom" ruhu. Zanimljiv dokumentarac o životu i vladavini ove dugogodišnje britanske kraljice možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=59hnDI779N0

 

 

 

Izvor: Historicart.com.hr, Hrvatska enciklopedija