Izložba slikarskih djela Fride Kahlo: Budimpešta, do 4. studenog

Izložba slikarskih djela Fride Kahlo: Budimpešta, do 4. studenog

Više od trideset umjetničkih djela velike meksičke umjetnice Fride Kahlo bit će izloženo u Mađarskoj nacionalnoj galeriji u Budimpešti ovog ljeta, a mnoga od njih su na posudbi iz Museo Dolores Olmedo iz Mexico Cityja.

U izložbi će biti uključeni rani portreti umjetnice, kao i neka od njezinih najranijih djela, koje je naslikala još 1926. godine. Izložba je otvorena na 111. obljetnici rođenja Kahlo te već mnogi govore kako je izvrsno izvedena, zidovi su čak obojeni tonovima koji su karakteristični za meksičku kulturu, a i glazba u pozadini u potpunosti ispunjava prostore. Foto i video instalacije upotpunjene su citatima iz Fridinih dnevnika te detaljnim opisima o svakom umjetničkom djelu, i to i na engleskom i mađarskom jeziku.

Na samom početku, izložba vas odmah upozna s jednim od njezinih remek-djela, dramatičnom i uznemirujućem slikom "The Broken Column", koja govori o njezinoj trajnoj patnji, koja ju je pratila cijeli život. Kako je djelo Fride Kahlo toliko nevjerojatno osobno, gledanje njezinih slika gotovo kao da nam daje ulaz u njezin život, tako da priliku da pogledate njezina djela zbilja ne biste smjeli propustiti.

Izložba traje do 4. studenog.

 

Najljepši citati legendarne Fride Kahlo:

 

Ostavljam ti svoj portret kako bih mogla biti s tobom svih onih dana i noći kada sam daleko od tebe.

Stopala, što ćete mi vi kada imam krila kojima letim?

Ne slikam snove ili noćne more, slikam svoju realnost.

Ništa nije vrednije od osmijeha. To je snaga da se smiješ i napustiš sebe, da budeš svjetlost. Tragedija je najgluplja stvar.

Slikam cvijeće kako ne bi uvenulo.

Jedina stvar koju znam raditi je slikati, zato što imam potrebu, i slikam sve što mi prođe kroz glavu, bez razmišljanja.

Crtam autoportrete zato što sam ja osoba koju najbolje poznajem.

Preživjela sam dvije velike nesreće u životu. Jednu u kojoj me tramvaj učinio kakva jesam, a druga je Diego.

Ja nisam bolesna. Ja sam slomljena. Ali sretna sam sve dok mogu slikati.

Ništa nije apsolutno. Sve se mijenja, sve se kreće, sve poleti, i odleti.

 

 

Izvor: Historicart.com.hr