Florin - jedinstvena novčana valuta srednjovjekovne Europe

Florin - jedinstvena novčana valuta srednjovjekovne Europe

Medici, nevjerojatno bogati bankari koji su tijekom 15. st. dominirali firentinskom politikom i kulturom. Tada još nisu imali nikakvu službenu političku dužnost niti nasljedne titule. Cosimo de Medici u to je vrijeme preuzeo obiteljsku banku koja je postala najveća u Europi.

Upravljajući bogatstvom najbogatijih obitelji s kontinenta, Medici su postali bogatiji od svih!

Uveli su izračun dugovanja i potraživanja. Takvo dvojno knjigovodstvo omogućilo je procvat trgovine. Čak je trećina stanovništva Firenze u srednjem vijeku bila pismena, što je bio najveći postotak pismenosti u Europi.

S vremenom je firentinski novac - f l o r i n - postao dominantan europski novac. Bio je poznat po čistom zlatu.

Cosimo je postao pokrovitelj umjetnosti i književnosti te je time utjecao da Firenza postane kolijevka renesansne umjetnosti i humanizma. Skupljao je antičke rukopise, proučavao grčku i rimsku književnost. Utemeljio je i financirao prvu javnu knjižnicu u Firenzi te Platonovu Akademiju u kojoj su znanstvenici raspravljali o klasicima. Umro je 1464., baš kad je Leonardo da Vinci stigao u Firenzu.

Naslijedio ga je unuk Lorenzo, također ljubitelj antičke povijesti. Sponzorirao je Boticellija, Michelangela i Verocchija. U gradu je organizirao zabave, posebno u doba karnevala pri čemu je koristio kreativnost umjetnika koji su također u to bili uključeni.

Firenca je za Medicije bila slobodan grad, s bogatim i otmjenim stanovništvom, čistom i bistrom rijekom i vodenicama unutar zidina, dvorima s plodnom zemljom te sveučilištem na kojemu su podučavali grčki jezik i računovodstvo.

Ne čudi stoga da je upravo firentinski novac postao najjače platežno sredstvo u zemljama srednjovjekovne Europe.

 

 

 

PREPORUKA:

http://www.historicart.com.hr/knjige/u-krilu-lava-727

Izvor: Historicart.com.hr