Siječanj u HNK ZAGREB - u znaku baleta Smrt u Veneciji

Siječanj u HNK ZAGREB - u znaku baleta Smrt u Veneciji

Jedan od uspješnih baletnih uprizorenja zagrebačkog Hrvatskoga narodnoga kazališta, Smrt u Veneciji, redateljice Valentine Turcu, na suvremen način prikazuje svakodnevne emocionalne situacije današnjega društva. Uzimajući kao podlogu, sada već klasičan tekst istoimene novele njemačkoga pisca i dobitnika Nobelove nagrade Thomasa Manna, koja je široku popularnost stekla zahvaljujući kultnome Viscontijevu istoimenom filmu iz 1971. godine, Turcu je uspjela zainteresirati domaću publiku protekle sezone, osvojiti nagradu Hrvatskoga glumišta i zasluženo dobiti nove termine u ovosezonskom repertoaru.

Predstava Smrt u Veneciji nagrađena je Nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu. Veliko priznanje predstava je dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice koji je Smrt u Veneciji uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK u Zagrebu, Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha, proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone. Od svoje premijere u lipnju 2018. godine u zagrebačkom HNK-u, balet Smrt u Veneciji plijeni publiku prizorima iznimne strasti i emocionalnom energijom te atraktivnim koreografskim postavkama. Koreografkinja Valentina Turcu uspjela je istodobno ispričati nježnu i snažnu priču o moralnim dvojbama, ljubavi, strasti, strahu i sudbini koju nije moguće izbjeći.

Smrt u Veneciji kazališno je ostvarenje koje se nameće svojom estetikom i umjetničkim kvalitetama koje privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima. Ta će predstava biti izvedena 23.siječnja u Mađarskoj državnoj operi Erkel u Budimpešti te na taj način započeti program kojim se HNK u Zagrebu kao naša središnja nacionalna kazališna institucija predstavlja Europi sa svojim najboljim kazališnim ostvarenjima u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.  8. veljače Smrt u Veneciji gostuje u kazalištu TEATRO CAMÕES u Lisabonu te dva puta na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu 6. i 7. travnja.

 

Više informacija potražite na https://www.hnk.hr/hr/balet/predstave/smrt-u-veneciji/

 

 

Izvor: Historicart.com.hr, www.hnk.hr