Asteroid 10.175 - nazvan po hrvatskome kraljevskome gradu

Asteroid 10.175 - nazvan po hrvatskome kraljevskome gradu

Nin je grad duge tradicije i slavne prošlosti, a njegove su mu prirodne znamenitosti osigurale posebno mjesto u hrvatskom i u europskom turizmu. Ali Nin nije samo turistička, već i prava, svemirska zvijezda. Naime, zahvaljujući dvojici astronoma zvjezdarnice Višnjan u Istri, Damiru Matkoviću i njegovu prijatelju Koradu Korleviću, asteroid koji su otkrili 14. veljače 1996. god. s rednim brojem 10.175, na njihovu inicijativu sada nosi svemirsko ime «Aenona», ime najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina.

Nikako ne slučajno, Aenona je asteroid kojem su određeni svi parametri tako da je njegovo postojanje potvrđeno od svjetskog planetarnog centra Minor Planet sa sjedištem u SAD-u.

No zanimljivo je i da su se u ranome srednjem vijeku graditelji romaničke crkve sv. Križa iz 9. stoljeća, smještene unutar stare gradske jezgre, vodili položajem nebeskih tijela prilikom gradnje. Oni su konstruirali prozore na crkvi prema kutu padanja sunčeve svjetlosti tako da je u prošlosti crkva služila kao svojevrsni kalendar. Naime, po sunčevim zrakama može se odrediti točan datum suncostaja (solsticija) i ravnodnevnice (ekvinocija), što je na prvi dan ljeta polazište održavanja zanimljive manifestacije u tom gradu, pod nazivom "Festival sunca i svjetlosti".

 

 

 

Izvor: Historicart.com.hr