Izložba: VEDUTE VENECIJE

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavlja slikarska djela venecijanskih majstora veduta. Izložbu je moguće razgledati do 29. listopada. O kojim je majstorima riječ pročitajte u nastavku.

Victoria i Abdul - povijesni film u Cinestar kinima

Ova filmska priča temeljena je na stvarnim događajima za vrijeme kraljevanja kraljice Victorije, koja je vladala Ujedinjenim Kraljevstvom 63 godine, od 1837. godine do svoje smrti. Radnja filma prati posljednje destljeće njezinog vladanja i njezino neočekivano prijateljstvo s mladim indijskim službenikom Abdulom, koji dolazi iz Indije na kraljičin zlatni jubilej 1887. godine, a kasnije postaje njezin najbliži povjerenik i učitelj.


 

Knjižnica u Aleksandriji - nekad i danas

U drevnom Egiptu je u 3. st. pr. Kr u najvećoj egipatskoj luci Aleksandriji sagrađena knjižnica. Smatralo se da je među svojim zidovima čuvala vrijedne spise te je samim time postala simbol znanja i napretka helenističke civilizacije, međutim, 640. godine su je Arapi spalili. Od 2002. godine na mjestu za koje se smatra da se nekad nalazila knjižnica, stoji ultramoderno zdanje Biblioteke Aleksandrine. Velebni kompleks uključuje biblioteku, znanstveni muzej, istraživački centar, planetarijum sa stotinjak sjedećih mjesta, laboratorije, školu za informacijske znanosti i biblioteku za slijepe korisnike. Kapacitet biblioteke je 8 milijuna publikacija. Više pročitajte u nastavu...

 

Preporuka - povijesni filmovi koje vrijedi pogledati

Donosimo Vam nekoliko preporuka uspješnih filmova s početka razvoja filmske produkcije koji se bave povijesnom tematikom. Riječ je produkciji nastaloj u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata pa do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća. Više pogledajte OVDJE.