Conn Iggulden

Konjanici divljina

Povijesni roman

»Ja sam zemlja, kanjon i planina. Ja sam zima.«

Džingis-kan vođa je nove nacije ujedinjenih azijskih plemena. U ratu protiv Kine, drevnog neprijatelja Mongola, izvojevao je pobjedu. No sada mu prijetnje stižu s druge strane. Njegovi su predstavnici na zapadu prognani, a izaslanici ubijeni. Mongolski narod kreće na veliko putovanje kroz današnji Iran i Irak, pa sve do granice s Indijom. Ovaj put je neprijatelj moćniji i stariji od svih dosadašnjih, ali kan je odabrao put koji vodi u pobjedu ili potpuno uništenje.
Džingis se dokazao kao ratnik i vođa. Sada se mora suočiti s izazovima civilizacije, s pitanjem koliko će to značiti njegovu narodu i onima koji dolaze poslije njega. Njegovi sinovi postaju zapovjednici, ali on među njima mora izabrati svog nasljednika prije nego što se uruši sve što je stvorio. Konjanici divljina treći je roman u sjajnom povijesnom serijalu Osvajač.

»Vrhunska priča neobuzdanog i snažnog ritma s mnoštvom povijesnih detalja.« – The Times

Prvo poglavlje pročitajte ovdje.

Antonio Pennacchi

Mussolinijev kanal

Povijesni roman

Godine 1926. Mussolini je započeo proces melioracije močvarnog područja Pontino, jedan od najambicioznijih projekata za vrijeme dvadesetogodišnje fašističke vladavine tijekom kojeg je isušio i pretvorio u obradivu površinu stotine kvadratnih kilometara močvarne doline u blizini Rima. Na potpuno novoj zemlji niknuli su i novi gradovi, a Mussolinijev kanal bio je žila kucavica. Nedostajalo je još samo novo stanovništvo pa su se, privučene obećanjem o vlastitom komadu zemlje, na tom području naselile tisuće ljudi sa sjevera, napustivši svoj rodni kraj u kojem im nije preostajalo ništa drugo doli skapavati od gladi. Tu su se naselile čitave obitelji s bakama koje znaju upravljati dvokolicom i brinuti se o stoci, muškarcima snažnim poput bikova, drskim ženama koje se na seoskim zabavama smiju i plešu sa svima, i četama djece svih dobnih skupina. Među njima su i junaci ove izvanredne sage – članovi obitelji Peruzzi.

Prvo poglavlje pročitajte ovdje.

Joseph Kanon

Odlazak iz Berlina

Povijesni roman

Napeta priča o američkom tajnom agentu u Berlinu 1948. godine. Gotovo četiri godine poslije završetka Drugog svjetskog rata grad je još u ruševinama. Zapadni dio jedva preživljava uz savezničku pomoć, dok istočni postaje poprište političkih spletki na početku novoga, hladnoga rata.

Alex Meier mladi je pisac židovskoga podrijetla koji je prije rata iz nacističke Njemačke pobjegao u Ameriku, ali sad se našao na meti McCarthyjeva progona. Kako mu prijeti deportacija i rastanak s obitelji, prisiljen je prihvatiti ponudu CIA-e da postane američki agent u rodnom Berlinu. Od samog početka događaji zadobivaju neočekivani, sudbinski obrat. Alex se nađe usred neuspjele otmice i ubojstva istočnonjemačkoga agenta. 

Prvo poglavlje pročitajte ovdje.

Grupa autora

PRAPOVIJEST - velika ilustrirana enciklopedija

Monografija

Velika ilustrirana enciklopedija Prapovijest u izdanju britanske nakladničke kuće Dorling Kindersley a u prijevodu Mozaik knjiga sveobuhvatan je prikaz razvoja života na Zemlji. Na knjizi su radili znanstvenici iz cijeloga svijeta. U njoj su objavljena najnovija saznanja o prvim biljnim i životinjskim vrstama te o razvoju prvog čovjeka na Zemlji. Prikazi razvoja pojedinih živih vrsta prikazani su uz trodimenzionalne fotografije čime su znanstvenici uspjeli rekonstruirati što se sve događalo na našem planetu tijekom 4,5 milijardi godina njegovog postojanja. Čitatelju je omogućeno pratititi uspon i pad pojedinih prapovijesnih biljnih i životinjskih vrsta  - kako su se razvijali i koje su bile posljedice njihovih masovnih izumiranja. 

Bill Bryson

Kod kuće. Kratka povijest privatnog života

Povijesna monografija

Zanimljiv pogled na povijest svakodnevnog života napisana na temelju arheoloških i pisanih izvora pronađenih u jednoj kući u grofoviji Norfolk u Engleskoj. Autor pruža detaljan osvrt na povijest svakodnevice - govori o arhitekturi, elektricitetu, čuvanju hrane začinima, epidemijama, krinolinama i korzetima. Također, osvrće se na neverojatne biografije ekscentričnih umova koji su oblikovali našu civilizaciju. Kratka povijest privatnog života u knjizi je predstavljena u vidu autorovog promišljanja o svakodnevnom životu u prošlosti. 

Prvo poglavlje pročitajte ovdje.