Roberto Calasso

Tiepolova ružičasta

Povijesni roman

Roberto Callaso talijanski je pisac i nakladnik, izraziti erudit. Autor je ciklusa djela koja je teško žanrovski svrstati, među kojima je i "Tiepolova ružičasta", svojevrsna studija o Giovanniju Battisti Tiepolu (1696-1770), venecijanskom slikaru iz razdoblja rokokoa, poznatom kao autoru ciklusa fresaka alegorijskog i mitološkog sadržaja.

Grupa autora

Michelangelo (RECENZIJA)

Povijesna monografija

Doznajte sve o životu i djelu posljednjeg pravog univerzalnog genija u veličanstvenoj i bogato ilustriranoj knjizi MICHELANGELO! Novost u ovoj knjizi što donosi nove podatke koje su povjesničari umjetnosti otkrili prilikom nedavne restauracije Sikstinske kapele, a to su detalji u tehnici pretapanja boja te stihovi koji potvrđuju da je pisao poeziju.

Tom Hillenbrand

Kradljivac kave (RECENZIJA)

Povijesni roman

Kradljivac kave, povijesni je roman u kojemu se, u kontekstu političkih zbivanja u Europi u 17. stoljeću, prepričava povijest ispijanja kave -pića koje je zadivilo društvo toga vremena. I dok političari ratuju, poslovni ljudi u tome nalaze način kako da se obogate. Recenziju ovog romana pročitajte u nastavku...

Lovro Kunčević

Vrijeme harmonije - RECENZIJA

Povijesna monografija

Knjiga Vrijeme harmonije. O razlozima društvene i političke stabilnosti Dubrovačke Republike istražuje načine na koje su renesansni Dubrovčani govorili o svom gradu-državi, odnosno različite “slike” Republike koje su stvorili u razdoblju između 14. i 17. stoljeća. Uzimajući u obzir najraznovrsnije dokumente – od književnosti, preko kronika i diplomatske prepiske, sve do rituala i likovnosti – ova knjiga je zapravo povijest dubrovačkog govora o sebi tijekom nekoliko stoljeća. Recenziju pročitajte u nastavku...

Mira Kolar - Dimitrijević

Povijest novca u Hrvatskoj (od 1527. do 1941.) PREUZMITE PDF!

Povijesna monografija

Povijest novca iznimno je zanimljiva. Naime, novac nam pruža mnoštvo podataka i zahvaljujući njemu mogu se proširiti znanja o vremenu i ljudima o kojima nemamo pisanih izvora ili su oni manjkavi. Stvaranje modernog novca povezano je sa stvaranjem nacionalnih država u 19. stoljeću. Hrvati su stoljećima bili dijelom u sastavu drugih država, pa je i povijest hrvatskoga novca iznimno složena: na našem području bio je u optjecaju novac velikih susjednih država. Upravo stoga povijest novca u Hrvatskoj u novom vijeku povezana je s političkom poviješću država koje su postojale na ovom području. 

Knjigu preuzmite u pdf formatu! Više saznajte u nastavku...