Tom Hillenbrand

Kradljivac kave - RECENZIJA

Povijesni roman

Kradljivac kave, povijesni je roman u kojemu se, u kontekstu političkih zbivanja u Europi u 17. stoljeću, prepričava povijest ispijanja kave -pića koje je zadivilo društvo toga vremena. I dok političari ratuju, poslovni ljudi u tome nalaze način kako da se obogate. Recenziju ovog romana pročitajte u nastavku...

Ivana Šojat

Ezan

Povijesni roman

Godina je oko 1530. i negdje blizu bosanske Jablanice turski danak u krvi plaćen je životom malenog dječaka Luke. Istrgnut iz ruku majke čije je ime zaboravio i bačen u nepoznatu sredinu čiji jezik ne govori, Luka postaje Ibrahim.

Lovro Kunčević

Vrijeme harmonije - RECENZIJA

Povijesna monografija

Knjiga Vrijeme harmonije. O razlozima društvene i političke stabilnosti Dubrovačke Republike istražuje načine na koje su renesansni Dubrovčani govorili o svom gradu-državi, odnosno različite “slike” Republike koje su stvorili u razdoblju između 14. i 17. stoljeća. Uzimajući u obzir najraznovrsnije dokumente – od književnosti, preko kronika i diplomatske prepiske, sve do rituala i likovnosti – ova knjiga je zapravo povijest dubrovačkog govora o sebi tijekom nekoliko stoljeća. Recenziju pročitajte u nastavku...

Mira Kolar - Dimitrijević

Povijest novca u Hrvatskoj (od 1527. do 1941.) PREUZMITE PDF!

Povijesna monografija

Povijest novca iznimno je zanimljiva. Naime, novac nam pruža mnoštvo podataka i zahvaljujući njemu mogu se proširiti znanja o vremenu i ljudima o kojima nemamo pisanih izvora ili su oni manjkavi. Stvaranje modernog novca povezano je sa stvaranjem nacionalnih država u 19. stoljeću. Hrvati su stoljećima bili dijelom u sastavu drugih država, pa je i povijest hrvatskoga novca iznimno složena: na našem području bio je u optjecaju novac velikih susjednih država. Upravo stoga povijest novca u Hrvatskoj u novom vijeku povezana je s političkom poviješću država koje su postojale na ovom području. 

Knjigu preuzmite u pdf formatu! Više saznajte u nastavku...

Božena Glavan

U krilu lava

Povijesni roman

Godina je 1675., vrijeme primirja  između mletačko – osmanskih vojnih snaga u Dalmaciji iza Kandijskoga rata. Grad Nin je sa svojim okrugom jedini dalmatinski grad koji se u tom trenutku nalazi na sjecištu triju granica jakih političkih sila: Habsburške Monarhije, Mletačke Republike i Osmanskoga Carstva. Bez stanovnika, razrušen te izložen čestim neredima na obližnjoj granici, grad će se iza rata početi obnavljati zaslugom tek jedne ninske plemićke obitelji i ninskoga biskupa. Više pročitajte OVDJE.