Lovro Kunčević

Vrijeme harmonije - RECENZIJA

Povijesna monografija

Knjiga Vrijeme harmonije. O razlozima društvene i političke stabilnosti Dubrovačke Republike istražuje načine na koje su renesansni Dubrovčani govorili o svom gradu-državi, odnosno različite “slike” Republike koje su stvorili u razdoblju između 14. i 17. stoljeća. Uzimajući u obzir najraznovrsnije dokumente – od književnosti, preko kronika i diplomatske prepiske, sve do rituala i likovnosti – ova knjiga je zapravo povijest dubrovačkog govora o sebi tijekom nekoliko stoljeća. Recenziju pročitajte u nastavku...

Mira Kolar - Dimitrijević

Povijest novca u Hrvatskoj (od 1527. do 1941.) PREUZMITE PDF!

Povijesna monografija

Povijest novca iznimno je zanimljiva. Naime, novac nam pruža mnoštvo podataka i zahvaljujući njemu mogu se proširiti znanja o vremenu i ljudima o kojima nemamo pisanih izvora ili su oni manjkavi. Stvaranje modernog novca povezano je sa stvaranjem nacionalnih država u 19. stoljeću. Hrvati su stoljećima bili dijelom u sastavu drugih država, pa je i povijest hrvatskoga novca iznimno složena: na našem području bio je u optjecaju novac velikih susjednih država. Upravo stoga povijest novca u Hrvatskoj u novom vijeku povezana je s političkom poviješću država koje su postojale na ovom području. 

Knjigu preuzmite u pdf formatu! Više saznajte u nastavku...

Božena Glavan

U krilu lava

Povijesni roman

Godina je 1675., vrijeme primirja  između mletačko – osmanskih vojnih snaga u Dalmaciji iza Kandijskoga rata. Grad Nin je sa svojim okrugom jedini dalmatinski grad koji se u tom trenutku nalazi na sjecištu triju granica jakih političkih sila: Habsburške Monarhije, Mletačke Republike i Osmanskoga Carstva. Bez stanovnika, razrušen te izložen čestim neredima na obližnjoj granici, grad će se iza rata početi obnavljati zaslugom tek jedne ninske plemićke obitelji i ninskoga biskupa. Više pročitajte OVDJE.

Rhys Bowen

Dječak iz Toskane

Povijesni roman

Godine 1944, britanski pilot bombardera Hugo Langley katapultirao se padobranom iz svog pogođenog aviona na zelena polja Toskane koja je bila pod njemačkom okupacijom. Teško ranjen, našao je utočište u razrušenom samostanu, u naručju Sofije Bartoli. Ali ljubav koja se rasplamsala među njima uništila je nepovratna izdaja.

Natalie Haynes

Tisuću lađa

Povijesni roman

Samouvjerenim tonom, pronicljivim opisima i ponekad gorkom duhovitošću, baš kao muza Kaliopa s kojom nas uvodi u priču, Natalie Haynes unosi preobrat u mitološki svijet koji je stoljećima bio suvereno muško područje. Ovo je priča o Trojanskom ratu iz isključivo ženske perspektive.