Keith Jenkins

Promišljanje historije

Povijesna knjiga

Knjiga Keitha Jenkinsa klasično je djelo, jedno od onih koje profesionalni povjesničari i studenti povijesti nikako ne bi smjeli zaobići. S pozornošću će je čitati i svi oni koji promišljaju o ljudskoj prošlosti u današnjem globalnom svijetu. Od svoje pojave 1991. godine pojavila se u brojinim izdanjima i prijevodima.

Slobodan Šnajder

Anđeo nestajanja

Povijesni roman

Neposredno prije Drugoga svjetskoga rata u kuću u zagrebačkoj Ilici, dvokatnicu koju je za najam izgradio imućni židovski veletrgovac, kao služavka kod gospode u gradu, dolazi raditi mlada, lijepa i bistra djevojka sa Žumberka Anđa Berilo. U teškim ratnim vremenima ona će saznati kakav je tko od njezinih susjeda i poslodavaca – jedni će završiti u logoru, drugi se pridružiti ustašama, treći otići na liječenje u sanatorij.

Jeffrey Archer

Igra vremena

Povijesni roman

Čitatelji će uživati u majstorskom pripovijedanju Jeffreyja Archera koji je svojim umješnim stilom oživio dokove engleske radničke klase, skorojeviće i bogataške vile, kavane, hotele, koledže i završio priču na užurbanim njujorškim avenijama 1940. godine.

Ivana Šojat

Rogus

Povijesni roman

Mlada osječka arheologinja Angelina Pavković na životnoj je prekretnici: obožava svoj posao, ali sve drugo postalo je kolotečina. Zainteresira je slučaj prezimenjakinje joj Anice Pavković, posljednje spaljene vještice u Osijeku 1738. 

Julianne MacLean

U sjeni vinove loze

Povijesni roman

Radnja romana odvija se u talijanskoj regiji Toscani, u pansionu koji se nalazi u sklopu vinarije. Ova uzbudljiva priča otkriva nam tržišne zakonitosti 80tih godina, odnos među članovima obitelji i potrazi za vrijednostima koje čine ono što nazivamo pravom obitelj. 
Lijepi opisi krajolika, dijalozi koji obiluju kratkim rečenicama te razrađeni karakteri likova čine ovaj roman kvalitetnim štivom.