Joseph O’Connor

Igra sjena

Povijesni roman

Kada je 1878. iz Dublina stigao u London, Bram Stoker bio je mlad, netom oženjen činovnik, kojemu je ponuđen posao iz snova: na poziv velikoga Henryja Irvinga postat će glavni upravitelj tek osnovanoga Kazališta Licej. U godinama koje slijede vulkanski glumac i suzdržani mladić s književnim ambicijama zajedno će stvoriti jedan od najslavnijih londonskih teatara, a kada se Irvingovu ansamblu pridruži najomiljenija glumica epohe, talentirana i neodoljiva Ellen Terry, čini se da im je samo nebo granica.

Ruta Sepetys

Vrela tišine

Povijesni roman

Madrid, 1957. godine. Pod fašističkom diktaturom generala Francisca Franca, Španjolska skriva mračne tajne. Životi i srca sudaraju se, razotkrivajući nevjerojatnu tamnu stranu sunčanog španjolskog grada.

Candace Robb

Ljekarnikova ruža

Povijesni roman

Godine Gospodnje 1363. u samostanu sv. Marije dvije osobe umiru pod sumnjivim okolnostima, pa taj događaj privuče pozornost moćnog Johna Thoresbyja, engleskog kancelara i yorškog nadbiskupa. Jedna žrtva je hodočasnik, dok je druga Thoresbyjev štićenik, vjetropir, a obadvojica su očito nastradala od lijeka što ga je priredio meštar ljekarnik Nicholas Wilton. 

Fiona Valpy

Dar prošlosti (RECENZIJA)

Povijesni roman

Roman Dar prošlosti kroz priču o tri krojačice u Parizu tijekom Drugoga svjetskoga rata prikazuje sudbinu ljudi koji su živjeli u doba jednoga od najstrašnijih političkih režima u povijesti Europe. Započinje opisima mlade Harrete koja odlazi iz Bretanje u Pariz u potrazi za poslom u modnoj industriji. Odabir grada, međutim, nije slučajan.

Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Gepard (RECENZIJA)

Povijesni roman

Pisac samo jednog romana Giuseppe Tomasi di Lampedusa nije ni slutio da će njegova knjiga postati jednom od najčitanijih u suvremenoj talijanskoj i europskoj knjiženosti. Radnja je smještena na Siciliji. Vrijeme je to propasti plemićkoga i aristokratskoga društva krajem 19. st. Nova građanska klasa sve više preuzima utjecaj u društvu. Naslov romana zapravo označava sicilijanskoga kneza Salina, koji je već ostario i mora se suočiti s novonastalim promjenama.