Povijest novca u Hrvatskoj (od 1527. do 1941.) PREUZMITE PDF!

Mira Kolar - Dimitrijević

Povijest novca u Hrvatskoj (od 1527. do 1941.) PREUZMITE PDF!

Povijesna monografija

Broj stranica:
200
Godina izdanja:
2013.
ISBN:
Biblioteka:
Nakladnik:
Hrvatska narodna banka

Povijest novca iznimno je zanimljiva. Naime, novac nam pruža mnoštvo podataka i zahvaljujući njemu mogu se proširiti znanja o vremenu i ljudima o kojima nemamo pisanih izvora ili su oni manjkavi. Stvaranje modernog novca povezano je sa stvaranjem nacionalnih država u 19. stoljeću. Hrvati su stoljećima bili dijelom u sastavu drugih država, pa je i povijest hrvatskoga novca iznimno složena: na našem području bio je u optjecaju novac velikih susjednih država.

No i velike europske države imale su mnogo problema s novcem, pa je povijest novca ujedno i povijest država koje su težile stvaranju vlastitog novca. Novac se može promatrati s različitih gledišta i numizmatičari će na njega gledati drugačije nego povjesničari ili povjesničari umjetnosti, ili, pak, ekonomisti, a iz njega možemo iščitati i mitologiju, i epigrafiku, i paleografiju, i kronologiju, i povijest crkve, kao i heraldike i sfragistike, metrologije te nacionalnoga i svjetskoga gospodarstva. Novac često pruža važne podatke za sve pomoćne povijesne znanosti i pridonosi upotpunjavanju povijesti. Gotovo uvijek prelazio je granice zemlje u kojoj je iskovan, često je bio globalistički, ovisno o svojem sastavu plemenitih metala.

Upravo stoga povijest novca u Hrvatskoj u novom vijeku povezana je s političkom poviješću država koje su postojale na ovom području. Kako je taj razvoj izgledao pročitajte u knjizi Povijest novca u Hrvatskoj (od 1527. do 1941.) koju donosimo u pdf izdanju:

knjiga-Povijest novca u Hrvatskoj - pdf

 

 

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.