Njemačka kuća

Annette Hess

Njemačka kuća

Povijesni roman

Broj stranica:
328
Godina izdanja:
2023.
ISBN:
978-953-48601-2-0
Biblioteka:
Nakladnik:
Sonatina

Za dvadesetčetverogodišnju Evu Bruhns Drugi svjetski rat samo je maglovito sjećanje iz djetinjstva. Potkraj rata Frankfurt je bio grad prepun ruševina, zgarište nastalo savezničkim bombardiranjem. No bilo je to prije gotovo dva desetljeća. Sada je 1963. godina, a gradske ulice, nekoć pune kratera, ravne su i popločane. Blistave nove trgovine niču na mjestima koja su samo desetak godina prije svjedočila o ratnim razaranjima.

Nestrpljivo iščekujući da je zaprosi njezin imućni zaručnik, Eva sanja o početku novoga života izvan roditeljskog doma. No njezini planovi dramatično će se preokrenuti kada dobije poziv da prevodi iskaze poljskih svjedoka na suđenju nacističkim časnicima za zlodjela počinjena u Auschwitzu. Iako  Eva u tome vidi dobru priliku za zaradu i financijsku neovisnost,  taj je posao dovodi do uznemirujućih otkrića i tjera na propitkivanje prošlosti (i sadašnjosti) društva u kojem živi, a spoznaje o ulozi i njezine obitelji u toj prošlosti nagnaju je na promišljanje o vlastitoj osobnosti. Što se dublje uključuje u Frankfurtski proces, to se Eva sve češće pita zbog čega roditelji šute kad god je riječ o ratu te se sve više zamišlja nad budućnošću. Voli li doista svoga zaručnika i hoće li biti sretna kao domaćica? Premda to znači suprotstaviti se željama roditelja i zaručnika, Eva se, potaknuta vlastitom savjesti, odlučuje pridružiti timu gorljivih tužitelja odlučnih u namjeri da naciste privedu pravdi…

Njemačka kuća prekrasan je roman o memorijskoj blokadi u poslijeratnoj Njemačkoj, o kolektivnoj krivnji i individualnoj odgovornosti, o novoj generaciji koja sudjeluje u još jednom njemačkom gospodarskom uzletu i pritom se sve teže nosi s traumatičnim sjećanjima na rat, ali i o jednoj mladoj ženi i njezinu pokušaju da pronađe vlastiti smisao života. Ispisan gotovo kinematografskom gipkošću, ali uz bogatu dozu empatije i osjećaja za pravdu, ovaj roman portretira lik djevojke uhvaćene u mrežu društvenih i obiteljskih očekivanja, njezin osjetljiv ulazak u odraslu dob te korak po korak prikazuje njezin put k individualnosti.

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.