Mjesečari : Kako je Europa krenula u rat 1914.

Christopher Clark

Mjesečari : Kako je Europa krenula u rat 1914.

Povijesna monografija

Broj stranica:
688
Godina izdanja:
2018.
ISBN:
9789532861860
Biblioteka:
Nakladnik:
Vuković i Runjić

Trenuci kada je Gavrilo Princip iskoračio pred automobil Franje Ferdinanda i ustrijelio austrijskog prijestolonasljednika i njegovu suprugu bili su možda najkobniji u novijoj svjetskoj povijesti. Taj nevjerojatno djelotvoran teroristički čin ostvarit će sve svoje ciljeve: oslobodit će Bosnu i Hercegovinu od habsburške vlasti i stvoriti moćnu i novu Srbiju, no pritom će srušiti četiri velika carstva, odnijeti milijune žrtava i uništiti cijelu civilizaciju. Zašto je naoko bogata i samozadovoljna Europa bila tako izložena posljedicama tog atentata?

Christopher Clark u knjizi “Mjesečari: kako je Europa krenula u rat 1914.” daje novu verziju priče o izbijanju Prvog svjetskog rata i njegovim uzrocima, te prije svega pokazuje kako je nedostatak razumijevanja za kaotične i gotovo genocidne ratove na Balkanu Europu gurnuo u katastrofu.

Knjiga je to koja je  obilježila brojne diskusije o uzrocima i odgovornosti za izbijanje Prvog svjetskog rata povodom njegove stogodišnjice. "Posljednjih su desetljeća mnogi autori pokušavali za katastrofu Prvog svjetskog rata okriviti Njemačku. Clark se uvjerljivo vraća starijem pristupu i opisuje političare mnogih zemalja kako zajedničkim snagama slijepo teturaju u rat. " (Stephen Howe)

 

Knjiga je to koja je obilježila brojne diskusije o uzrocima i odgovornosti za izbijanje Prvog svjetskog rata povodom njegove stogodišnjice.

"Posljednjih su desetljeća mnogi autori pokušavali za katastrofu Prvog svjetskog rata okriviti Njemačku. Clark se uvjerljivo vraća starijem pristupu i opisuje političare mnogih zemalja kako zajedničkim snagama slijepo teturaju u rat."
- Stephen Howe

"Izvrsno… teško da je ikad objavljena tako dojmljiva i poticajna studija tog razdoblja."
— Max Hastings, Sunday Times

"Vjerojatno najbolja knjiga napisana na tu temu do danas. Moćno štivo koje spaja detaljna istraživanja, suptilne analize i elegantan stil. Takvu se djelu možemo samo nakloniti, oduševljeni i očarani. Lekcija je to drugim pov-jesničarima: dobro ispripovijedana povijest postaje i dobra priča."
— Washington Post

"Pomno dokumentiran i majstorski napisan vrhunski znanstveni rad: teško je povjerovati da ćemo ikada dobiti bolju knjigu o možda najvećoj zaslijep-ljenosti u povijesti međunarodnih odnosa."
— Niall Ferguson 

"Čitajući “Mjesečare” čini nam se da je netko upalio reflektor na zamračenoj pozornici, gdje se likovi u polusjeni bezrazložno međusobno proklinju… Clark razbija naše iluzije i predrasude o tom vremenu, učeći nas uzročno-posljedičnoj vezi među događajima i povijesti kojoj ne smijemo prići površ-no, nego samo s dubokim uvidom i razumijevanjem. Remek-djelo."
— Harold Evans, New York Times Book Review

"Ovo dojmljivo razmatranje uzroka Prvog svjetskog rata zaslužilo je da pos-tane nova standardna jednosveščana verzija te prijeporne priče."
— Foreign Affairs

"Genijalno… Jedna je od najvećih zagonetki novije povijesti kako se velikim europskim silama uopće dogodilo da otkližu u Prvi svjetski rat. Najbolja knjiga koju sam pročitao o toj prevažnoj temi."
— Fareed Zakaria

O autoru
Christopher Clark (1960.) profesor je moderne povijesti na Cambridgeu. Autor je brojnih naslova, među kojima se ističu The Politics of Conversion, Kaiser Wilhelm II te Iron Kingdom, koji je postao međunarodni bestseler. Odlikovan je Križem za zasluge SR Njemačke.

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.