Misal kneza Novaka (iz 1368.)

Misal kneza Novaka (iz 1368.)

Povijesna monografija

Broj stranica:
544
Godina izdanja:
2020.
ISBN:
9789531428972
Biblioteka:
Nakladnik:
Mozaik knjiga

Vrijeme kada Europa još nije imala tiskarski stroj, nego su se knjige pisale ručno, a zatim prepisivale kako bi se umnožile, na području današnje Hrvatske nastala je prva rukopisna knjiga izravno iz pera krbavskoga i ninskoga kneza Novaka Disislavića. Spomenuti je knez želio ostaviti knjižno djelo u nasljedstvo svećenicima za bogoslužje i kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan.

 

U to se vrijeme misa služila na staroslavenskom jeziku, a tekstovi su se pisali glagoljicom te se upravo tim jezikom i pismom spomenuti knez služio.

 

Misal kneza Novaka iz 1368. godine jedna od  naših najljepših i najvrjednijih rukopisnih knjiga koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća naših glagoljaša. Koliko su ovu knjigu smatrali lijepom i dragocjenom njezini suvremenici najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za našu prvu hrvatsku tiskanu knjigu – Misal po zakonu rimskog dvora iz 1483. godine.

 

Original se danas nalazi u državnome ahrivu u Beču. Kako bi se, međutim, današnjim čitateljima približila jedna od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, u izdavačkom pothvatu godine te u suradnji Katedre Čakavskoga sabora Roč, Staroslavenskog instituta i Mozaika knjiga pripremljena je na temelju „bečkog originala“ kopija knjige koja u potpunosti izgleda kao original (s razlikom da se tiskana izdanja čitatelju isporučuju u imitaciji kožnih korica).

 

Nakon više od 650 godina tako je Misal kneza Novaka prvi put tiskan i dostupan široj hrvatskoj javnosti. Knjiga je to koja je iznimna od prve do posljednje stranice i sigurni smo da će se, kao istinska dragocjenost, naraštajima čuvati u obitelji.

 

Želite li i Vi za sebe jedan primjerak možete ga naručiti putem linka: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/misal-kneza-novaka/

 

 

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.

Preporučujemo knjige

Dar prošlosti

Dar prošlosti

Fiona Valpy
Zaslijepljenost

Zaslijepljenost

Elias Canetti
Pisma koja su promijenila svijet

Pisma koja su promijenila svijet

Simon Sebag Montefiore
Lovkinja

Lovkinja

Kate Quinn
Kradljivac kave - RECENZIJA

Kradljivac kave - RECENZIJA

Tom Hillenbrand
U krilu lava

U krilu lava

Božena Glavan
Dječak iz Toskane

Dječak iz Toskane

Rhys Bowen