Dnevnik Anne Frank

Anne Frank

Dnevnik Anne Frank

Povijesna monografija

Broj stranica:
309
Godina izdanja:
2019.
ISBN:
9789531404747
Biblioteka:
Nakladnik:
Mozaik knjiga

Godine 1947., Židov Otto Frank objavio je dnevnik svoje 13-godišnje kćeri Anne koja je dvije godine prije toga umrla od tifusa u Bergen-Belsenu, koncentracijskom logoru u Njemačkoj. Anne je pisala o dvogodišnjem razdoblju tijekom nacističke njemačke okupacije Amsterdama koje je s obitelji (i s četvero drugih) provela skrivajući se u tajnom skrovištu iznad očeva ureda.

Annein je dnevnik postao jedna od najdirljivijih i najčitanijih knjiga o Drugome svjetskome ratu, a Anne se prometnula u jednu od najpoznatijih žrtava holokausta. Povjesničari također cijene njezino djelo jer ga smatraju autentičnim primjerom progona Židova.

Zapisi Anne Frank ispunili su tri bilježnice (jednu autografiju i dvije školske vježbenice) i još 215 zasebnih listova papira. Pisanje dnevnika Anne je započela u srpnju 1942. s namjerom da opiše vrijeme provedeno u skrivanju, ali ga je odlučila izmijeniti kad je u ožujku 1944. čula poruku na radiju s pozivom ljudima da sačuvaju dnevnike i pisma za buduće naraštaje. Anne je iznova napisala dnevnik na zasebne stranice, dodala mu kontekst i izbacila odlomke od manjeg općeg interesa. Namjeravala ga je objaviti poslije rata pod nazivom Het Achtehuis (Stražnja kuća), ali su u kolovozu 1944. nacisti upali u sklonište i deportirali Anne, njezinu obitelj i ostale iz skloništa u koncentracijski logor Westerbork. Annein su dnevnik pronašle dvije radnice iz očeva ureda i spremile ga na sigurno do dolaska Otta Franka-jedinoga preživjelog iz skloništa. On je dnevnik  objavio u znak sjećanja na kćer.

Anneina promišljanja o ratu

Iako joj je bilo samo 13 godina, Anne je pokazivala iznimnu zrelost. Osim što j vodila bilješke o svakodnevnome životu u skloništu, zapisi joj često otkrivaju duboka razmišljanja o stradanjima Židova i sudbini koja bi mogla zadesiti njezinu obitelj. Također je izrazila ambiciju da postane spisateljica i napisala je nekoliko kratkih priča.

Sjećanje na vedre dane

 Ograničena na malen prostor tavana, Anne se rado prisjećala sretnijih vremena, lijepeći u dnevnik fotografije prijatelja i obitelji na ljetovanju. Tako su u dnevniku sačuvane fotografije iz 1933. i 1940. Anne s obitelji na plaži te s bakom.

Čitajući sačuvane ostatke Anneina dnevnika, Otto Frank o svojoj je kćeri otkrio neke stvari kojih dotad nije bio svjestan. Bio je impresioniran i iznenađen dubinom njezinih osjećaja i njezinom zrelošću te je odlučio ispuniti Anneinu želju i objaviti dnevnik. Odabirući tekst za objavu, Otto je shvatio da neki dijelovi nedostaju, pa je morao zapise iz originalnog teksta kombinirati s onima iz njezine kasnije prerađene verzije. I sam je uređivao tekst i iz njega izbacio Anneine komentare o njezinoj seksualnosti kao i ružne komentare o majci.

DRAGA KITTY

Anne je u nekoliko originalnih dnevničkih zapisa misli zapisivala u obliku pisama naslovljenih imaginarnim prijateljima: Jetu, Marianne, Kitty.

Annein dnevnik objavljen je 25. lipnja 1947. pod nazivom Stražnja kuća. Od tada je preveden na šezdeset jezika.

 

Prijava na newsletter

Molimo Vas da ispunite svoje podatke kako biste se prijavili na naš newsletter.

Svi podaci su obavezni.